Zvizdić se sastao s Hahnom: Nastaviti napore na realizaciji reformi

zvi

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, na marginama drugog dana Sigurnosne konferencije u Minhenu sastao se sa evropskim komesarom za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom koji mu je uputio čestitke za usvojene odgovore na Upitnik Evropske komisije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Vijeća ministara BiH navode da je Hahn rekao da je neophodno nastaviti napore u realiziranju reformskih procesa na putu ka EU integracijama. Naglasio je da će odgovori na Upitnik biti korišteni da Evropska komisija ocijeni sposobnost i zrelost zemlje.

Zvizdić je istakao da proces odgovaranja na Upitnik EK predstavlja završetak najkompleksnije faze na putu BiH ka Evropskoj uniji. Rekao je i da je usvajanje odgovora iz Upitnika najbolja poruka gdje BiH želi biti i gdje ona i istinski pripada.

Naglasio je i da je BiH potpuno opredijeljena da evropske integracije ostaju najvažniji vanjskopolitički cilj kojem je BiH posvećena.

Predsjedavajući Vijeća ministara danas se kratko sastao i s Miroslavom Lajčakom, ministrom vanjskih poslova Slovačke Republike i predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

Drugog dana minhenske konferencije Zvizdić je prisustvovao je obraćanjima Sigmara Gabriela, zamjenika kancelarke i ministra vanjskih poslova SR Njemačke, Therese May, premijerke Ujedinjenog Kraljevstva, Jean Claude Junckera, predsjednika Evropske komisije te premijera Turske Binali Yildirima, Austrije Sebastiana Kurza, Francuske Edouarda Philippea i Poljske Mateusza Morawieckog, kao i Sergeya Lavrova, ministra vanjskih poslova Rusije, zaključuju iz Vijeća ministara BiH.