Globus

Novi predsjednik

EU i NATO pozvali Bidena u posjetu Bruxellesu

24/11/2020

Evropska unija spremna je, zajedno sa SAD-om, nositi se s najhitnijim izazovima: pandemijom koronavirusa, ekonomskim oporavkom, klimatskim promjenama, sigurnošću i multilateralizmom

Predsjednik Vijeća EU-a Charles Michel i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvali su novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena da u narednoj godini posjeti Bruxelles radi obnove narušenih transatlantskih odnosa i susreta s evropskim saveznicima.

Michel je tokom 20-minutnog telefonskog poziva u ponedjeljak predložio poseban sastanak s 27 šefova država i vlada EU-a. Zagovarao je obnovu “jakog transatlantskog saveza” utemeljenog na zajedničkim interesima i vrijednostima, objavio je njegov ured, prenosi Reuters.

Evropska unija spremna je, zajedno sa SAD-om, nositi se s najhitnijim izazovima: pandemijom koronavirusa, ekonomskim oporavkom, klimatskim promjenama, sigurnošću i multilateralizmom.

Stoltenberg je također nazvao Bidena i zahvalio mu što je dugogodišnji pristalica vojnog saveza.

Bruxelles je sjedište EU-a i sjedište NATO-a. Odnosi Bruxellesa sa SAD-om su dosegli najniži nivo tokom mandata dosadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.