Globus

Ursula von der Leyen

EU ostaje pri cilju da do ljeta vakciniše 70 posto odrasle populacije

02/02/2021

Evropska unija, s populacijom od 450 miliona ljudi, potpisala je sporazume o nabavci vakcina sa šest proizvođača

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen poručila je da je i dalje cilj da se do ljeta vakciniše 70 posto odrasle populacije u Evropi, prenosi Anadolu Agency (AA).

“U politici uvijek postoje usponi i padovi, ali ključ kampanje vakcinacije je postizanje konačnog rezultata. Upravo započinjemo maraton, ali smatram da mogu potvrditi cilj vakcinacije 70 posto odrasle populacije u Evropi do ljeta”, kazala je Von der Leyen za italijanski list “La Repubblica”.

Podsjetila je da su u mjesecu nakon početka vakcinacije isporučili 18 miliona doza vakcine.

“Mogu reći da će ih u februaru doći još 33 miliona, a 55 miliona u martu. U drugoj četvrtini bit će ih još puno. Na dobrom smo putu. Na kraju ćemo dobiti 2,3 milijarde vakcina, što je gotovo tri puta više nego što nam treba, i moći ćemo pomoći zemljama susjedima EU”, pojasnila je Von der Leyen.

Očekuje da AstraZeneca ispuni svoje obaveze iz ugovora i da nadoknadi doze koje su obustavljene u prvom tromjesečju.

Prema njenim riječima, od AstraZenece nisu mogli dobiti razumno objašnjenje o kašnjenjima kao i da je bilo problema i s Pfizerom/Biontechom, ali su riješeni.

Von der Leyen je kazala da su problemi s AstraZenecom iza njih i da je pozitivan znak njena spremnost da ubrza isporuke.

Evropska unija, s populacijom od 450 miliona ljudi, potpisala je sporazume o nabavci vakcina sa šest proizvođača, i to Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, CureVac, Johnson&Johnson i Sanofi/GlaxoSmithKline, sveukupno za kupovinu 2,3 milijardi doza.

Prema planu imunizacije, države članice bi trebalo da vakcinišu najmanje 70 posto odrasle populacije do ljeta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.