Globus

brisel

EU postigla dogovor o zabrani uvoza ruske nafte, slijedi udar i na najveću rusku banku

31/05/2022
Foto: Unsplash

Sankcije također uključuju isključivanje najveće ruske banke iz Swifta, međunarodnog sstema  za razmjenu poruka o bankovnim transakcijama, zabranu emitiranja trima ruskim televizijama

Čelnici država članica Europske unije postigli su dogovor o zabrani uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima, objavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

“Dogovor o zabrani uvoza ruske nafte u EU. To pokriva više od dvije trećina uvoza nafte iz Rusije, čime se reže golemi izvor finansiranja njezina ratnog stroja”, poručio je preko Twittera nešto prije ponoći u ponedjeljak predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Sankcije također uključuju isključivanje najveće ruske banke iz Swifta, međunarodnog sstema  za razmjenu poruka o bankovnim transakcijama, zabranu emitiranja trima ruskim televizijama. Donesena je i odluka o sankcioniranju pojedinaca odgovornih za ratne zločine, dodao je Michel.

Dogovor o sankcijama pozdravila je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Ona tvrdi da će se time do kraja godine smanjiti oko 90 posto uvoza ruske nafte, dok Michel govori o smanjenju od više od dvije trećine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.