Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nesrazmjerne parnice

EU predlaže zakon o suzbijanju parnica koje služe ušutkivanju novinara i aktivista

Reporteri bez granica novinari

Evidentno neutemeljeni i grubi sudski postupci protiv učešća javnosti noviji su, ali su sve učestaliji fenomen u Evropskoj uniji – saopćila je komisija u srijedu

Izvršni organ Evropske unije u srijedu je predložio zakone o suzbijanju prekomjernih parnica koje imaju za cilj ušutkati kritične novinare i aktiviste za ljudska prava od vlada i kompanija, u formi uznemiravanja za koje tvrdi da je u porastu od Hrvatske do Poljske.

U svojoj posljednjnoj provjeri stanja demokratije u 27-članom bloku, Evrpska komisija sa sjedištem u Bruxellesu u prošloj godini saopćila je da da je takozvani SLAPP – ili strateška parnica protiv učešća javnosti – “predmet ozbiljne brige”.

– Evidentno neutemeljeni i grubi sudski postupci protiv učešća javnosti noviji su, ali su sve učestaliji fenomen u Evropskoj uniji – saopćila je komisija u srijedu, izlažući nove pravne lijekove za blok.

Takve nesrazmjerne parnice, često zasnovane na klauzuli o uvredi, nastoje zastrašiti svoje mete, iscrpiti njihove resurse u višestrukim sudskim postupcima, često pod nekoliko jurisdikcija, saopćila je komisija.

Takve postupke obično pokreću osobe s više političke moći ili novca, i imaju teške posljedice po svoje mete, grupaciju koja također uključuje akademike, LGBT i ekološke aktiviste ili sindikaliste, saopćila je Komisija.