koordinirana reakcija

EU protjerala troje ruskih diplomata, brani Borellovu posjetu Moskvi

Izvršni organ EU branio je Borrellovu posjetu Rusiji, gdje je izjavio da je saznao o protjerivanjima putem društvenih mreža dok je razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom u Moskvi u petak

Njemačka, Poljska i Švedska u ponedjeljak su protjerali troje ruskih diplomata u koordiniranoj reakciji zbog ruskog protjerivanja troje diplomata EU dok je šef evropske diplomatije Josep Borrell bio u posjeti Moskvi prošle sedmice.

Izvršni organ EU branio je Borrellovu posjetu Rusiji, gdje je izjavio da je saznao o protjerivanjima putem društvenih mreža dok je razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom u Moskvi u petak.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u ponedjeljak da se protjerivanje diplomata iz Njemačke, Poljske i Švedske, koje Moskva optužuje da su učestvovali u protestima prošlog mjeseca protiv hapšenja opozicionara Alekseja Navalnog, desilo dan prije Borrellove posjete.

U blogu objavljenom u nedjelju navečer, Borrell navodi da su apeli Rusiji da zaustavi prortjerivanja bili ignorisani. Estonski bivši ministar odbrane Riho Terras, sada evropski poslanik, pokrenuo je kampanju poziva na Borrellovu ostavku.

Izvršni organ EU, Evropska komisija, saopćila je, međutim, da ne žali zbog Borrellove posjete Moskvi kao koordinatora vanjske politike EU jer je Rusija na kursu ka konfrontaciji koju Borell nastoji izbjeći.

– Posjeta je bila neophodna. Ta posjeta nije bila ni uspješna ni propala na osnovu onoga što se dešavalo tog momenta – izjavio je portparol komisije Eric Mamer novinarima u Bruxellesu.

Belgija je također objavila saopćenje u kome izražava popršku Borrellu.

Peskov je izjavio novinarima da ruski zvaničnici “nisu bili inicijatori propasti odnosa”, prenosi Reuters.