Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zajedničko saopćenje

EU, SAD i Velika Britanija osudile zatvaranje organizacija za ljudska prava u Rusiji

Kanada i Australija također potpisuju zajedničko saopćenje u kojem se Rusija poziva na poštivanje vlastitih međunarodnih obaveza

Evropska unija (EU), Sjedinjene Američke Države (SAD), Velika Britanija, Australija i Kanada osudile su odluke ruskih sudova o zatvaranju tamošnje organizacije za ljudska prava i njene sestrinske organizacije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Osuđujemo odluke dva ruska suda da nasilno zatvore Međunarodni Memorijal i Memorijal centar za ljudska prava“, napisale su navedene države u zajedničkom saopštenju.

U saopćenju se odbacuju tvrdnje ruskih vlasti da rad Memoriala opravdava ekstremizam i terorizam, te se ističe da je ta organizacija ispunila jedinstvenu ulogu u dokumentovanju istorijskih zločina i razotkrivanju kršenja ljudskih prava u proteklih 30 godina.

Također su istakli da sudska odluka o Memorijalu prati “sistematsku represiju u Rusiji protiv branitelja ljudskih prava, nezavisnih medija i novinara, članova političke opozicije i kritičarskih glasova, kao i vjerskih manjinskih grupa i drugih marginaliziranih grupa”.

Države su pozvale Rusiju da poštuje svoje međunarodne obaveze u vezi sa ljudskim pravima i ponovile kritiku ruskom zakonodavstvu o stranim agentima koje ima za cilj da ućutka organizacije civilnog društva.

Gradski sud u Moskvi i Vrhovni sud Rusije naložili su zatvaranje dvije organizacije ove sedmice, pozivajući se na zakon o stranim agentima.

Memorijal je stekao međunarodnu reputaciju svojim istraživanjem o političkoj represiji u vrijeme Sovjetskog Saveza, posebno pod vodstvom Josifa Staljina, kao i zalaganjem za ljudska prava održavanjem liste političkih zatvorenika i razotkrivanjem zlostavljanja u Rusiji, uključujući i Sjeverni Kavkaz.