Globus

potvrđeno

EU sankcionisala 40 bjeloruskih državljana, ali ne i Lukašenka

02/10/2020

Uprkos pritisku baltičkim članicama EU, diplomate su rekle da se Brisel drži svoje politike kažnjavanja mešetara kao krajnje utočište, kako bi insistirao na novim izborima

Evropska unija uvela je sankcije bjeloruskom ministru unutrašnjih poslova i šefu njegove izborne komisije, ali je poštedila predsjednika Aleksandra Lukašenka, objavila je EU u svom službenom listu u petak.

Objavljujući imena 40 pojedinaca za koje su se čelnici EU dogovorili da sankcioniraju kao odgovor na izbore 9. augusta za koje zapadne zemlje tvrde da su namješteni, na listi EU bili su zapovjednici, sigurnosni službenici i direktori zatvora.

Lukašenko, međutim, nije na listi EU. Uprkos pritisku baltičkim članicama EU, diplomate su rekle da se Brisel drži svoje politike kažnjavanja mešetara kao krajnje utočište, kako bi insistirao na novim izborima.

Ranije danas je vlada predsjednika Aleksandra Lukašenka objavila da je sastavila spisak ljudi kojima je zabranjen ulazak u Bjelorusiju u znak odmazde zbog sankcija koje je u petak uvela Evropska unija.

Bjelorusija nije imenovala zvaničnike sa svoje sankcijske liste niti iz kojih su zemalja, javlja Reuters.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.