velika britanija

EU sklopila ugovor o kupovini potencijalne vakcine protiv COVID-19

vakcina

Riječ je o vakcini koju je razvila farmaceutska kompanija AstraZeneca, a nakon što se pokaže da je razvijena vakcina sigurna i efikasna protiv COVID-19, u ime zemalja članica EU biće osigurano 300 miliona doza, a ugovor daje mogućnost kupovine dodatnih 100 miliona doza

Evropska unija (EU) sklopila je dogovor o kupovini potencijalne vakcine protiv novog tipa koronavirusa (COVID-19) koju je razvila farmaceutska kompanija AstraZeneca, javlja Anadolu Agency (AA).

Komisija EU je saopćila da je u okviru moguće strategije ranije kupovine potencijalne vakcine razvijene protiv COVID-19 sklopljen sporazum s farmaceutskom kompanijom AstraZeneca, čije je sjedište u Cambridgeu, u Velikoj Britaniji.

Nakon što se pokaže da je razvijena vakcina sigurna i efikasna protiv COVID-19, u ime zemalja članica EU biće osigurano 300 miliona doza, a ugovor daje mogućnost kupovine dodatnih 100 miliona doza.

Kandidat za vakcinu “ChAdOx1 nCoV-19”, čiju je dozvolu za proizvodnju kupila britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneca, počeo se testirati na ljudima u Brazilu još krajem juna.