Von der Leyen

EU treba da uspostavi gornju granicu cijene ruskog gasa

FRANCE-STRASBOURG-VON DER LEYEN-SPEECH
FRANCE-STRASBOURG-VON DER LEYEN-SPEECH (210915) -- STRASBOURG, Sept. 15, 2021 (Xinhua) -- European Commission President Ursula von der Leyen delivers her second State of the Union speech before the European Parliament in Strasbourg, France, Sept. 15, 2021. (European Union/Handout via Xinhua) European Union Photo: XINHUA/PIXSELL

Ona je odbila da preporuči bilo koji nivo limitiranja cijena, navodeći da to treba dogovoriti tokom vanrednog sastanka ministara energetike EU u petak. Izvršni organ bloka podnio je niz prijedloga ministrima za raspravu

Države članice Evropske unije trebale bi uspostaviti gornju granicu cijene ruskog prirodnog gasa i zatražiti “solidarni doprinos” od evropskih naftnih i gasnih kompanija, koje stvaraju izuzetne profite dok je rat u Ukrajini povećao energetske troškove, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u srijedu.

Dok se zima primiče, 27 država članica EU bore se da suzbiju energetsku krizu koja bi mogla dovesti do lančanih nestašica, zatvaranja tvornica i duboke recesije. Rusija je već prekinula snabdijevanje gasom djelimično ili potpuno za 13 članica EU koje koriste to gorivo za grijanje domova, proizvodnju električne energije i rad tvornica.

– Suočavamo se s izuzetnom situacijom, jer je Rusija nepouzdani snabdjevač, ali također manipulira tržištem gasom. Moramo presjeći ruske prihode, koje Putin koristi za svoj zločinački rat u Ukrajini – izjavila je von der Leyen novinarima u Bruxellesu, prenosi AP.

Ona je odbila da preporuči bilo koji nivo limitiranja cijena, navodeći da to treba dogovoriti tokom vanrednog sastanka ministara energetike EU u petak. Izvršni organ bloka podnio je niz prijedloga ministrima za raspravu.

Von der Leyen je izjavila da je komisija, koja predlaže pravila i politiku EU, uočila da su naftne i gasne kompanije ostvarile “ogromne profite”. Suša u Evropi dovela je do veće potražnje za električnom energijom i limitirala je proizvodnju hidroelektrana, upravo u vrijeme dok se Rusija razmeće svojom energetskom moći.