Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

korona virus

EU u drugom kvartalu očekuje isporuku 300 miliona doza vakcina

Do sada je 40,7 miliona doza vakcine stiglo u zemlje članice. Očekujemo da će 300 miliona doza od tri vakcine odobrene u EU biti distribuirano zemljama članicama u drugom kvartalu ove godine, kazao je potpredsjednik Evropske komisije Maros Sefcovic

Evropska unija (EU) očekuje da će 300 miliona doza vakcina razvijenih protiv nove vrste koronavirusa biti isporučeno zemljama članicama u drugom kvartalu ove godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon sastanka ministara zemalja EU nadležnih za evropske poslove, potpredsjednik Evropske komisije Maros Sefcovic rekao je da farmaceutske kompanije rade na povećanju proizvodnje vakcina protiv COVID-a19.

Navodeći da su neke zemlje dale prijedlog za okupljanje vlastitih kompanija i proizvođača vakcina kako bi povećale svoje proizvodne kapacitete, Sefcovic je izjavio da će zatražiti od članica da ulože više napora u povećanje kapaciteta.

“Do sada je 40,7 miliona doza vakcine stiglo u zemlje članice. Očekujemo da će 300 miliona doza od tri vakcine odobrene u EU biti distribuirano zemljama članicama u drugom kvartalu ove godine”, kazao je Sefcovic.

Vakcine odobrene za upotrebu u EU razvili su BioNTech-Pfizer, Moderna i AstraZeneca. Očekuje se da će vakcina kompanije Johnson & Johnson također dobiti odobrenje Evropske agencije za lijekove sredinom marta.

Međutim, kako još uvijek traju rasprave o količini za isporuku, administracija EU fokusira se na vakcinu tri kompanije koje su za sada odobrene.