Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

EU uvodi još sankcija, Zelenski poručio: Ako svijet ostane po strani, izgubit će sam sebe

zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se opet videoporukom na Facebooku

Evropska komisija pripremila je novi paket sankcija protiv Rusije i Bjelorusije koji će pogoditi ruske oligarhe i političare, kao i tri bjeloruske banke, prenosi Reuters.

Izvori su novinskoj agenciji rekli da će sankcije, o kojima će danas raspravljati ambasadori EU-a na sastanku koji počinje u 14:00 sati, izbaciti tri bjeloruske banke iz bankarskog sistema Swift i dodati još ruskih oligarha i političara na crnu listu EU.

Također bi navodno zabranio izvoz pomorske tehnologije iz EU-a u Rusiju i uključio smjernice o praćenju kriptovaluta kako bi se spriječilo njihovo korištenje za zaobilaženje sankcija.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se opet videoporukom na Facebooku.

– Ako svijet ostane po strani, izgubit će sam sebe. Zauvijek. Jer postoje bezuvjetne vrijednosti. Za sve su jednake. Prije svega, to je život. Pravo na život za svakoga. Upravo za to se borimo u Ukrajini. Upravo to nam žele oduzeti ovi slabi okupatori. To je ono što svijet mora zaštititi, poručio je.

– Dok su Rusi krivi za ubistva, odgovornost dijele i oni koji 13 dana u svojim zapadnim uredima ne mogu odobriti očito potrebnu odluku, koji nisu spasili naše gradove od ovih bombi i projektila, kritizirao je Zapad.

Ruska Federacija je izgubila više ratnih aviona i helikoptera u proteklih 13 dana rata protiv Ukrajine nego u proteklih 30 godina, ali osvajači i dalje imaju dovoljno aviona i drugog oružja da teroriziraju zemlju i ubijaju civile, rekao je danas predsjednik Volodimir Zelenski, koji je govorio u video obraćanju naciji, javlja Ukrinform.

– Borimo se već 13 dana. Uništavamo agresora gde god možemo. Svugdje, pa i na nebu. Stotine ruskih krstarećih projektila. Tu su stotine neprijateljskih ratnih aviona, stotine helikoptera.

Zatim je podvukao da Rusija nije izgubila toliko aviona u zadnjih 30 godina koliko je izgubila u ovih 13 dana u Ukrajini, ali da i dalje imaju dovoljno aviona da ubijau i teroriziraju stanovništvo Ukrajine.

– Imaju dovoljno projektila i dovoljno bombi od 500 kg da bace na nas, obične ljude, na Černihiv i Kijev, Odesu i Harkov, Poltavu i Žitomir. Desetine i desetine ukrajinskih gradova. Na milione miroljubivih ukrajinskih ljudi – naglasio je u svom obraćanju Zelenski.

Ukrinform je također prenio i dio intervjua koji je Zelenski danas dao za ABC News u kojem je podvukao da je takozvana “denacifikacija” ukrajinskog naroda, pod čijom je maskom ruski predsjednik Vladimir Putin započeo rat s Ukrajinom, zapravo čisti nacizam.

– Denacifikacija je u ovom slučaju čisti nacizam, uništavanje ukrajinske nacije. Isto je bilo 1940-ih godina u Njemačkoj. Oni su ‘denacificirali’ Jevreje. Rusi to sada rade. Šokiran sam. Nisam znao da se takve stvari mogu raditi u modernom dobu –  rekao je Zelenski.