Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poruka iz brisela

EU uvodi nove teške sankcije Rusiji i Bjelorusiji, objavili su detalje

von der leyen AA (1)

Predstavnici zemalja članica EU su na sastanku u Briselu dodali imena ruskih zvaničnika i oligarha na svoju crnu listu i uveli nove sankcije usmjerene na pomorski sektor

Evropska unija (EU) odlučila je u srijedu (9. marta) da proširi sankcije Moskvi i Minsku zbog ruske invazije Ukrajine, između ostalog isključivanjem tri bjeloruske banke iz međunarodne finansijske paltforme Swift, saopštilo je francusko predsjedništvo Vijeća EU.

Predstavnici zemalja članica EU su na sastanku u Briselu dodali imena ruskih zvaničnika i oligarha na svoju crnu listu i uveli nove sankcije usmjerene na pomorski sektor.

Proširena je i lista tehnologije i dobara koji ne mogu biti izvezeni u Rusiju, i razjašnjenje restrikcije uvedene za kripto valute.

Sankcioniše se 160 pojedinaca za čije akcije se smatra da potkopavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Lista sankcionisanih osoba obuhvata 14 oligarha i istaknutih poslovnih ljudi uključenih u ključne ekonomske sektore koji obezbjeđuju značajan izvor prihoda Ruskoj Federaciji – posebno u metalurškoj, poljoprivrednoj, farmaceutskoj, telekomunikacionoj i digitalnoj industriji – kao i članovi njihovih porodica.

Na listi je i 146 članova Vijeća Ruske Federacije koji su ratifikovali vladine odluke o priznanju separatističkih proruskih regiona u Ukrajini Donjecka i Luganska.

Odluku je objavila i na svom Twiter profilu predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Današnjom odlukom EU, restriktivne mjere se sada primjenjuju na ukupno 862 pojedinca i 53 pravna lica iz Rusije i Bjelorusije.

Zemlje G7 i EU prošle nedelje su objavile da nastoje da spriječe Rusiju u nalaženju načina da izbjegne zapadne sankcije koristeći kripto valute.

Od kada su SAD i njihovi zapadni saveznici uveli niz sankcija namijenjenih paralisanju bankarskog sektora i ruske valute posle invazije Ukrajine, kupovina kripto valuta u rubljama porasla je na rekordan nivo.

Mjere usvojene u srijedu, a koje će stupiti na snagu posle zvaničnog odobrenja država i objave u Službenom glasniku EU, namijenjene su da “zaokruže” sankcije koje je Unija usvojila posljednjih sedmica, navodi se u saopštenju.

Od ruske aneksije Krima 2014. godine EU je već uvela sankcije za 680 pojedinaca i 53 entiteta, kojima je zabranjen ulazak na teritoriju Unije i zamrznuta sredstva u EU.

Od kraja februara EU je takođe zamrzla sredstva ruske centralne banke koja se nalaze van Rusije, blokirala pristup ruskih finansijskih institucija evropskim tržištima kapitala, i isključila sedam ruskih banaka iz međunarodnog finansijskog sistema Swift.

EU je zabranila i svoj vazdušni prostor ruskim kompanijama, kao i izvoz u Rusiju tehnoloških dijelova namijenjenih za aero sektor.