Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nezakonita praksa

EU zabrinuta nakon izvještaja o nasilnom vraćanju migranata

Novu istragu o tretiranju migranata sprovela je novinarska platforma Lighthouse Reports u saradnji sa listovima Liberation, Spiegel i mrežom ARD

Izvršna vlast Evropske unije u Briselu izrazila je 7. oktobra zabrinutost zbog nasilnog vraćanja migranata nakon novog izvještaja njemačkih medija Spiegel i ARD koji su navodno dokumentovali takve nezakonite postupke grčkih i hrvatskih policijskih službenika, javio je Reuters.

“Zabrinuti smo zbog izvještaja koje smo vidjeli, a izvještaji o povratku i nasilju na vanjskim granicama EU su veoma zabrinjavajući. Djela nasilja i maltretiranja migranata, azilanata i izbjeglica su neprihvatljivi”, poručio je portparol Evropske komisije Adalbert Jahnz, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Jahnz je kazao da je takva praksa nezakonita, te je poručio vladama država da imaju odgovornost da istraže sve navode u cilju utvrđivanja činjenica i da na odgovarajući način uprate sve nepravilnosti.

Euronews je javio da hrvatske vlasti nasilno vraćaju migrante sa granica EU – što je nezakonita praksa prema zakonima EU.

Novu istragu o tretiranju migranata sprovela je novinarska platforma Lighthouse Reports u saradnji sa listovima Liberation, Spiegel i mrežom ARD.

Na jednom snimku vidi se kako maskirani muškarac, za kojeg se smatra da je hrvatski policajac, štapom udara mlade tražioce azila.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je 7. oktobra da je formiran stručni tim zbog ovih snimaka, naglasivši da u hrvatskoj policiji nema mjesta za nasilje.

On je tako odgovorio na pitanje novinara u Zagrebu o uznemirujućim snimcima nasilja koje je objavio RTL u emisiji Potraga. Na njima se vide maskirane osobe s fantomkama na glavi kako palicama, kakve imaju pripadnici interventne policije, udaraju migrante i tjeraju ih preko rukavca rijeke Korane iz Hrvatske u BiH.

“I u ovom slučaju ćemo, kao i ranije, utvrditi šta se dogodilo, ko je uključen, gdje se dogodilo i onda će se odlučivati o daljim koracima”, rekao je Božinović, dodavši da ne može govoriti o konkretnom slučaju.

Naveo je da se i na ranije slične objave, pa i iz stranih medija, o nasilju prema migrantima na granici s BiH reagovalo saopštenjem u kojem je policija iznijela svoje viđenje onoga što se eventualno dogodilo.

“Kada je u pitanju bilo kakva vrsta prekoračenja ovlaštenja, da ne kažem nasilja, tome nema mjesta u hrvatskoj policiji”, naglasio je Božinović.

On je naveo i da je hrvatska policija godinama suočena s migrantskim pritiskom na vanjskoj granici EU koju štiti od ilegalnih ulazaka.

Upitan hoće li snositi odgovornost ako se pokaže da su snimci autotentični, Božinović je odgovorio da ne vidi zašto bi to bila njegova odgovornost, jer niko nema uputstvo da koristi silu.

Reagujući na izvještaj, istraživačica za oblast Balkana u organizaciji Amnesty International Jelena Sesar izjavila je da on nudi “najnovije dokaze da su nezakonita vraćanja i nasilje nad tražiocima azila i migrantima uobičajeni na vanjskim granicama EU”.

“Iako se sa odjeće službenika namjerno uklanjaju identifikaciona obilježja, jasno je da su njihove uniforme, oružje i oprema identični onima koje koristi isključivo hrvatska specijalna policija, koja je već godinama na glasu da nasilno vraća migrante”, rekla je ona.

Evropska komisija je ranije više puta ponovila da se protivi postupcima vraćanja migranata i jasno stavila do znanja državama članicama EU da je to nezakonita praksa.

Međutim, prema navodima Amnesty Internationala, izvršna vlast EU “nastavlja da zatvara oči pred zapanjujućim kršenjem zakona EU, pa čak i da finansira policijske i granične operacije u nekim od ovih zemalja”.

“Hrvatske vlasti su iskoristile sredstva Evropske komisije za kupovinu policijske opreme, pa čak i za isplatu plata graničnim službenicima, čineći EU saučesnikom u tim kršenjima”, istakla je Jelena Sesar.