Globus

prevara putem interneta

Europol upozorava na prodaju krivotvorina tokom pandemije koronavirusa

17/04/2020

Izvršna direktorica Europola Catherine de Bolle kazala je da krivotvoreni proizvodi "ne ispunjavaju tražene standarde kvalitete i predstavljaju istinsku prijetnju javnom zdravstvu i sigurnosti"

Policijska agencija Evropske unije Europol upozorila je u petak da krivotvoritelji profitiraju na koronavirusu prodajući različite proizvode koji ne ispunjavaju standarde kvalitete, od lažnih testova do ispodstandarnih maski za lice.

Naglašavajući sposobnost grupa organiziranog kriminala da se brzo prilagođavaju na nova tržišta, Europol je saopćio da one koriste “nestašice originalnih proizvoda i nervozu običnih građana” širom kontinenta.

Proizvodi, koji se uglavnom prodaju putem internetskih aplikacija, dolaze iz zemalja EU, ali također i iz Indije i Kine.

Izvršna direktorica Europola Catherine de Bolle kazala je da krivotvoreni proizvodi “ne ispunjavaju tražene standarde kvalitete i predstavljaju istinsku prijetnju javnom zdravstvu i sigurnosti”.

Europol navodi da, skupa s opremom za ličnu zaštitu, kriminalci prodaju lažne lijekove kao što je lijek protiv malarije hlorokvin, prenosi AP.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.