Europol upozorava na veliku opasnost za korisnike bankomata

bankomat

Europol je u svojm posljednjem izvješću upozorio na porast malicioznih programa koji kolaju sistemom bankomata te tvrdi – u opasnosti su svi koji ih koriste.

Budući da u svijetu postoji više od tri miliona bankomata na kojima se godišnje podigne otprilike 8.6 milijardi eura, mreža bankomata cyberkriminalcima je postala vrlo zanimljiva. Hakeri su izradili posebne programe kojima provaljuju u bankomate, zbog kojih više ne moraju koristiti tradiocionalne metode provale u njihove sefove.

Na izvješću su radili Europol i Trend Micro, kompanija koja se već godinama nalazi u vrhu kompanija koje se bave takozvanom dubinskom sigurnosti, odnosno sigurnosti samih servera. U njemu je opisano na koji način cyber napadi na bankomate postaju sve sofisticiraniji, pomno planirani i orkestirani, i to uz korištenje novih metoda i tehnika, ali i već poznatih vektora napada.

“Napadi na softverski dio bankomata sada predstavljaju prijetnju koja se veoma brzo razvija, te ju kao takvu prepoznaju i industrija i istražitelji. Europolov centar za računalni kriminal već je sudjelovao u nekoliko istraga zajedno s nacionalnim policijama”, objasnio je čelni čovjek europolovog centra pod imenom EC3 Steven Wilson.

“U ovom izjvešću nabrojano je nekoliko ključnih preporuka za suprotstavljanje ovom kriminalnom trendu. I vrlo je vrijedan dokument za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv ekspanzije organiziranog kriminala u ovom području”, dodaje Wilson.

“Saradnja Trend Micro-a s EC3 dokaz je načeg višegodišnjeg uvjerenja da tehnologoške i sigurnosne kompanije moraju sarađivati s istražiteljima kako bismo bili ispred sofisticiranih cyberkriminalaca”, objasnio je Raimund Genes, glavni stručnjak za tehnologiju u Trend Micro-u.