Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

srbija

Europride u Beogradu ipak dozvoljen, zabilježeni brojni incidenti

europride – beograd – pixsell

Europride je postao važno političko pitanje za Vučića i nova moneta za potkusurivanje jer tako on i funkcionira i vodi politiku stalnog dramatiziranja

Evropsko Pride udruženje (EPOA) objavilo je u subotu da je poslije više sedmica intenzivnog međunarodnog pritiska, premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da se povorka u okviru Europridea, zakazana za 17 sati, može održati, javlja Hina.

Kako se navodi u priopćenju hiljadama aktivista na trasi povorke, koja će krenuti od Narodne skupštine, priključit će se brojni diplomati, zastupnici Evropskog parlamenta, kao i drugi evropski i međunarodni dužnosnici.

Portal Nova.rs objavio je u subotu poslijepodne da je nakon diplomatskih napora u pregovorima Evropske unije i kabineta predsjednice vlade Srbije Ane Brnabić, postignut dogovor po kome će Europride povorka biti dozvoljena.

Kompromisno rješenje po kome će beogradski Europride biti omogućen nastalo je nakon napora evropske povjerenice za ravnopravnost Helene Dalli, koja se osobno angažirala prilikom pregovora s predsjednicom vlade.

Helena Dalli je trenutno u Beogradu, kao i brojni dužnosnici iz Evropske unije, koji su zajedno došli da podrže ovogodišnji Europride i ostvarivanje prava LGBTQ+ zajednice u Srbiji.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u subotu da će svi biti sigurni tokom održavanja Europridea te da tokom protekle sedmice nije bilo nijednog incidenta na preko 130 događaja koji su organizirani u srpskoj prijestolnici.

U centru Beograda u blizini skupštine Srbije danas je došlo do incidenta kada su protivnici Europridea bocama gađali automobile i snimatelja N1.

Policija je blokirala sve ulice u tom dijelu grada i potisnula je manju grupu ljudi opremljenih vjerskim obilježjima, protivnika Europridea.

Došlo je već i do sukoba protivnika Europridea i policajaca, i to u blizini Skupštine.

Kako javlja reporterka Nova.rs raščinjeni monah Antonije je prvo izdvojen iz mase, a potom uveden u policijsku maricu.

Policija u ovim trenucima potiskuje demonstrante od Skupštine.

Privedeno je i više osoba. Među njima su i dvojica muškaraca koji su volonterkama Europridea oteli glavni transparent za današnju šetnju.

Također, protivnici Europridea bocama su gađali automobile, psovali okupljane novinarske ekipe i ušli u raspravu s policijskim službenicima.

Do novog incidenta došlo je u blizini zgrade RTS-a Naime, dvije djevojke prišle su demonstrantima kako bi fotografirale što se zbiva, nakon čega ih je jedan iz mase krenuo udarati po glavi, javlja novinarka Nova.rs koja je prisustvovala incidentu. U tom trenutku, taj dio nije osiguravala policija. Nakon napada, djevojke su uspjele dođi do policijske patrole, nakon čega im je rečeno da se udalje.