Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gaza

Evakuacija bh. državljana: “Majka dobila odobrenje, kćerka od 15 godina nije”

Saleh El-Barawy
Foto: N1
Saleh El-Barawy

Četrdeset i dva bh. građanina nalaze se na odobrenom spisku. Među njima je deset članova familije Saleha El-Barawyja

Bh. državljani koji se nalaze u Pojasu Gaze dobili su informaciju da će danas preći granični prelaz Rafah.

Četrdeset i dva bh. građanina nalaze se na odobrenom spisku. Među njima je deset članova familije Saleha El-Barawyja.

“Stigli su prije dva sata na granici, stigli su od UN škole do granice – to je za sebe priča. Putovanje puno opasnosti… Pomiješane su mi emocije jer kada sam vidio spisak moja – sestra Samira nije dobila dozvolu da pređe, a njena kćerka koja ima pet godina i sin koji ima godinu su na spisku da mogu preći da putuju. Druga sestra Dalila dobila odobrenje za prelazak, a njena kćerka od 15 godina nije. Pomiješane emocije, jedan dio familije će izaći, a drugi dio porodice ne”, izjavio je za N1 Saleh , te dodao: “Komunikacija sa ambasadorom Sabitom Subašićem je na nivou, oni rade sve što mogu i daju sve od sebe. Jednostavno, ovo je kompleksna stvar i čeka se više dozvola. Nijedan momenat nismo izgubili komunikaciju sa njima, nije do ambasade… takve su stvari. Od sinoć pokušavam da smirim sestru jer njena djeca mogu preći, ona ne. Šta sada uraditi? Rekao sam im da izađe ko može, a da se nadamo da će biti novi spisak gdje će biti spajanje porodica i da svi izađu.”

Ibrahim El-Ran također je za N1 potvrdio da su i njegova majka i sestra koje imaju bh. državljanstvo na spisku te da se nalaze u blizini graničnog prelaza.

Na listi osoba za evakuaciju iz Gaze koja je dostavljena nalaze se ukupno 54 osobe. Od toga 19 osoba ima status državljana BiH, a ostalo su osobe srodnici bh. državljana.

Odluku o rasporedu i terminima evakuacije po državama donosi Ured koordinatora za civilne poslove pri izraelskom Ministarstvu odbrane.