Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evakuacija u Drnišu zbog požara: “Ko ostaje – ostaje na svoju odgovornost”

pozar hrvatska
FOTO: Net.hr

Štab civilne zaštite hrvatskog grada Drniša objavio je u ponedjeljak navečer poziv za evakuaciju, a MORH je javio kako su zračne snage poslane i na novo požarište na otoku Ugljanu.

– Povodom požara koji je u kategoriji velike nesreće izbio 21. avgusta 2017. godine na Promini obavještavaju se stanovnici da je u toku evakuacija stanovništva iz požarom zahvaćenih područja, javlja Večernji list.

Stanovnici požarom zahvaćenih područja pozivaju se na evakuaciju, a ko ostaje, ostaje na svoju odgovornost. Ujedno se pozivaju svi vlasnici objekata koji ostaju kod svojih domova u blizini požara da natapaju vodom područja oko svojih kuća radi obrane od požara.

Zbog požara za sav saobraćaj zatvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Benkovac i Pirovac u oba smjera, a kolona vozila kod naplatnih postaja Benkovac u smjeru Dubrovnika duga je oko 4 kilometra, izvijestio je HAK.

Na području Zadarske i Šibensko-kninske županije požari koji su od nedjelje navečer istovremeno izbili na više mjesta gore idalje, ali smanjenim intenzitetom zbog slabljenja bure i cjelodnevnih intervencija vatrogasaca i vatrogasnog zrakoplovstva, javlja Anadolu Agency (AA).

Najteži požar pogodio je mjesto Pristega kod Benkovca gdje je izgorjelo nekoliko kuća i pomoćnih objekata te mjesta Popovići i Kistanje koje su nadlijetali vatrogasni zrakoploci s aerodroma Zemunik.

Na požarištu kod Kistanja djeluju i dva helikoptera Mi-8 MTV, priopćeno je iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH).

Uz zračne snage na terenu se cijeli dan nalazilo i oko 100 pripadnika Hrvatske kopnene vojske.

Požar koji se proširio od mjesta Ceranja prema Vrani danas je bio ugašen, no ponovno se rasplamsao. Kanaderi i airtractori prestali su sa letovima tijekom noći, a vatrogasci priječe pristup gorućem brdu pored Vrane koje je za vrijeme Domovinskog rata bilo prva linija razgraničenja i koje je minirano.

Stožer civilne zaštite Drniš pozvao je stanovništvo nekoliko mjesta na evakuaciju, zbog požara na području Trbounja koji prijeti gradu.

U mjestima Lepuri i Pristeg u Zadarskoj županiji naređena je također evakuacija stanovništva.

Zbog požara za sav promet bila zatvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Benkovac i Pirovac u oba smjera.

Osim u zadarskom zaleđu, aktiviran je i požar na otoku Ugljanu na kojem su tijekom dana bile angažirane vatrogasne jedinice Hrvatske vojske.

Tijekom današnjega dana nekoliko je osoba privedeno na saslušanje u šibensku policiju zbog osnovanih sumnji za sudjelovanje u podmetanju požara.