Hrvatska

Evo šta kaže vlasnik kuće u kojoj su se otrovali radnici iz BiH

vlasnik

Ispred kuće u Resniku sinoć se odvijala prava drama

Zbog trovanja ugljen monoksidom iz bojlera, u Zagrebu je preminula jedna, a povrijeđeno još šest osoba, objavio je RTL.

Riječ je o državljanima Bosne i Hercegovine koji su u Hrvatsku došli raditi. Unajmili su kuću, no u njoj nisu proveli ni jedan puni dan. Vlasnik kaže – sve se redovno održavalo.

Došlo čak četiri Hitne

Ispred kuće u Resniku sinoć se odvijala prava drama. Bili su tu policajci, vatrogasci i čak četiri vozila Hitne pomoći. Sve kako bi se pomoglo sedmorici radnika iz BiH otrovanih plinom u unajmljenoj kući.

Stanovnici Resnika uvjereni su da je do ove nesreće došlo zbog lošeg održavanja kuće.

“Takve su kuće, takva je nova gradnja, to jest stara. Nema tu puno ulaganja”, kazao je Ivan iz Resnika.

“Ovo znači da ljudi ne drže do servisiranja i do čišćenja. E sad, kakav je on imao bojler to nemam pojma, ali da definitivno treba paziti na to, to da”, kazao je Ibro iz Resnika.

“Majstor utvrdio da s bojlerom nema problema”

No vlasnik kuće Marijan Kukas, koji je sinoć tek i primio ove radnike kao podstanare tvrdi da se kuća redovno održava i da je majstor nedavno utvrdio da s bojlerom nema problema.

“Već 10 godina ljude držimo unutra, sve je relativno u redu. Bojler je u redu. Prošle godine mi je tu bio čovjek, kaže nemam tu što servisirati, sve je u redu. Pregledao ga je, nisam ni papire nikakve dobio, to je ono najgore”, rekao je Kukas.

Dio već pušten na kućnu njegu

Povrijeđeni radnici usred noći prevezeni su tri zagrebačke bolnice gdje im je pružena pomoć. 57-godišnjak, koji je bio i najstariji među njima preminuo je od trovanja plinom. Neki mlađi već su se i oporavili.

“Noćas negdje iza ponoći, u ponoć i 20 su dovedena dva mlađa muškarca, 95. i 97. godište s početnim simptomima trovanja ugljen monoksidom”, kaže liječnik u KBC Sestre Milosrdnice Aljoša Šikić.

“Oni su u stabilnom stanju, jutros su negdje oko 7 sati su otpušteni na kućnu njegu. Tokom noći su bili na terapiji kisikom”, dodaje Šikić.

Ovaj događaj upozorenje je svima koji imaju plinske instalacije za grijanje. Tragedija u Resniku mogla je biti i puno veća jer da su radnici iz BiH zaspali uz plin, do jutra niko ne bi bio živ.