Globus

masovno pomilovanje

Evo što je Donald Trump učinio zadnji dan kao predsjednik SAD-a

20/01/2021

Očekuje se da Trump neće pomilovati sebe, članove porodice ni svog privatnog advokata Rudyja Giuliania koji je bio glasan zagovornik predsjednikovih tvrdnji o izbornoj prevari na predsjedničkim izborima 3. novembra, tvrde izvori

AmeričkiI predsjednik Donald Trump pomilovao je bivšeg savjetnika Bijele kuće Stevea Bannona u sklopu vala pomilovanja posljednjeg dana na dužnosti, rekao je visoki dužnosnik, prenosi Hina.

Očekuje se da Trump neće pomilovati sebe, članove porodice ni svog privatnog advokata Rudyja Giuliania koji je bio glasan zagovornik predsjednikovih tvrdnji o izbornoj prevari na predsjedničkim izborima 3. novembra, tvrde izvori.

Bannon je bio važan savjetnik Trumpove predsjedničke kampanje 2016, a prošle godine je optužen da je prevario donatore online kampanje “Gradimo zid” koja je skupila 25 miliona dolara.

Trump je suprotno savjetima dužnosnika Bijele kuće pomilovao Bannona s kojim je obnovio odnos dok ga je tražio podršku za svoje nedokazane tvrdnje o izbornoj prevari.

Bannon tvrdi da nije kriv, a prema riječima bivšeg tužitelja Daniela Alonsa još uvijek može biti optužen pred sudom u New Yorku.

Pomilovao i Lil Waynea

Američki predsjednik je u zadnjim satima mandata pomilovao i repere Lil Waynea i Kodaka Blacka koji su osuđeni prema saveznom zakonu zbog oružja te bivšeg gradonačelnika Detroita Kwamea Kilpatricka koji je služio 28-godišnju zatvorsku kaznu zbog korupcije.

Lil Wayne je u decembru priznao krivnju za ilegalno posjedovanje napunjenog, zlatom optočenog pištolja te je bio suočen s desetogodišnjom zatvorskom kaznom.

Naredio deklasifikaciju dokumenata o FBI-evoj istrazi

Američki predsjednik Donald Trump naredio je nekoliko sati prije odlaska s dužnosti skidanje oznake tajnosti s dokumenata koji se odnose na FBI-evu istragu njegovih kontakata s Rusijom tijekom predsjedničke kampanje 2016.

Trump koji je dugo tvrdio da su demokrati koristili istragu kako bi ga zbacili s vlasti rekao je u memorandumu da su prihvaćene redakcije koje je zatražio FBI kako bi se omogućilo javno objavljivanje dokumenata.

Odlazeći američki predsjednik naredio je posljednjeg dana svog mandata i prekid na 18 mjeseci udaljavanja državljana Venezuele koji žive u Sjedinjenim Državama.

Trump je naveo da tu odgodu nalaže pogoršanje stanja u Venecueli za koje je rekao da predstavlja stalnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i dobrobiti američkog naroda.

No iz naredbe su izuzeti državljani Venezuele koji su, primjerice, počinili kazneno djelo.

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden rekao je krajem oktobra da će žurno odobriti humanitarnu zaštitu Venecuelcima koji žive u SAD-u.

Zadnji dan nametnute sankcije ruskom brodu

Sjedinjene Države su posljednjeg dana Trumpova mandata nametnule sankcije ruskom brodu za polaganje cijevi “Fortuna” koji radi na izgradnji Sjevernog toka 2.

Trumpova administracija utvrdila je i da je Kina počinila genocid i zločin protiv čovječnosti nad ujgurskim muslimanima u pokrajini Xinjiang, rekao je državni sekretar Mike Pompeo.

Trump je dan uoči inauguracije izabranog predsjednika Joea Bidena u 20-minutnom video obraćanju rekao kako će se moliti za uspjeh nove administracije, a iako se radi o rijetkoj gesti dobre volje prema njegovom nasljedniku, Trump u videu nijednom imenom nije spomenuo Bidena.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.