Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Širenje virusa

Evropa još nema zajednički odgovor na porast broja zaraženih Covidom-19 u Kini

U posljednja 24sata u BiH je na covid-19 pozitivno 1.965 osoba
25.03.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U posljednja 24 sata u BiH je obradjen 5.651 test, a na koronavirus je pozitivno 1.965 osoba, sto je najvise od pocetka pandemije. Preminulo je jos 77 osoba, a prijavljena su 552 oporavka. Svakodnevno su velike guzve ispred Domova zdravlja kao i za drive-in testiranje. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Italija je 28. decembra kao prva zemlja u Evropi uvela obavezno testiranje na koronavirus za osobe koje dolaze iz Kine zbog tamošnjeg povećanja broja zaraženih. U međuvremenu, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države pridružile su se uvođenju strožih zdravstvenih propisa za putnike iz Kine

Kao déjà vu, u vrijeme kada su ograničenja uvedena zbog sprečavanja širenja Covida-19 ublažena, Evropska unija započela je godinu sastankom na kojem se razgovaralo o usvajanju zajedničkog pristupa s obzirom na val infekcija u Kini nakon što je Peking preokrenuo svoju strogu politiku nulte zaraze Covidom. Razgovori nisu dali obavezujući rezultat, navodi se u zajedničkom tekstu novinskih agencija AGERPRES, ANSA, BTA, dpa i STA.

Kina ne želi da bude označena kao svjetski širitelj Covida, ali kao i prije tri godine, nedostatak podataka o širenju bolesti među stanovništvom natjerao je nekoliko zapadnih zemalja da poduzmu mjere opreza nametanjem obaveznog testiranja za one koji dolaze iz Kine.

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izrazio je razumijevanje za zemlje koje su uvele obavezna testiranja za putnike iz Kine. Potez koji je Peking, u strahu od međunarodne izolacije, ocijenio “nenaučnim” i “nerazumnim”.

Gotovo da su zaboravili da je prije samo nekoliko sedmica ta zemlja primjenjivala drakonske karantene u posebnim hotelima za svakoga ko u Kinu stiže iz inostranstva, a sada su zaprijetili uzvratnim protumjerama.

Na sastanku u srijedu zemlje članice Evropske unije nisu se uspjele dogovoriti o obaveznom testiranju, ali su umjesto toga izdale preporuke.

Stručnjaci su također savjetovali da putnici na letovima iz Kine trebaju nositi ili hiruršku masku ili masku FFP2 (N95), a mjere će biti preispitane do sredine mjeseca.

Zemlje koje podržavaju mjere

Italija je 28. decembra kao prva zemlja u Evropi uvela obavezno testiranje na koronavirus za osobe koje dolaze iz Kine zbog tamošnjeg povećanja broja zaraženih. U međuvremenu, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države pridružile su se uvođenju strožih zdravstvenih propisa za putnike iz Kine.

Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach rekao je u četvrtak da će njemački propisi o ulasku u zemlju biti promijenjeni u kratkom roku i da će putnici iz Kine ubuduće trebati najmanje jedan negativan brzi antigenski test pri ulasku u Njemačku.

Ranije u četvrtak Belgija i Švedska objavile su da također uvode obavezno testiranje na Covid za putnike iz Kine. Austrija je najavila da će to učiniti za sve letove iz Kine počevši od sljedeće sedmice.

Slovenija, koja nema direktnu zračnu vezu s Kinom, podržava koordinirani pristup članica Evropske unije u odgovoru na dolazak putnika iz Kine u EU.

– Slovenija neće učiniti ništa sama, bit ćemo solidarni s Evropom, kao što će većina evropskih zemalja reagirati, tako ćemo i mi – potvrdio je u srijedu ministar zdravstva Danijel Bešič Loredan.

Bugarska, s druge strane, smatra da je u ovoj fazi nepotrebno provoditi bilo kakve mjere koje se tiču putnika iz Kine. Bugarska i Kina također nemaju direktnu zračnu vezu. Za ljude koji putuju iz i u Kinu, Bugarska preporučuje vakcinaciju protiv Covida i korištenje maski za lice.

Sličan pristup ima i susjedna Rumunija. Ministar zdravstva Alexandru Rafila rekao je da je većina infekcija bila blaga, a sojevi koji kruže Evropom slični su onima u Kini.

– Mislim da se nećemo vratiti na stanje iz prošlih godina, čak i ako se broj slučajeva značajno poveća, jer nove varijante bolesti, uključujući i ove koji trenutno kruže Kinom, nisu tako ozbiljni, ne predstavljaju istu opasnost u smislu hospitalizacije kao ranije varijante virusa – dodao je.

U Nizozemskoj do sada nije bilo obaveznih testiranja za putnike iz Kine. No, nizozemski avio-prijevoznik KLM uvodi dodatne mjere zaštite od koronavirusa na svojim letovima iz Kine. Posada će dobiti FFP2 maske i sigurnosne naočale, objavio je KLM u Amsterdamu, javila je novinska agencija ANP.

Direktan kontakt s putnicima tokom usluge u avionu bit će kratak, a sindikati su ranije izrazili veliku zabrinutost za sigurnost zaposlenika KLM-a zbog snažnog vala zaraza u Kini.

Nove varijante virusa?

SZO i dalje traži više informacija od kineskih vlasti u vezi s Covidm. Tedros rekao je da varijanta koronavirusa XBB.1.5, koja je otkrivena u oktobru i koja se lakše prenosi od bilo koje od dosad poznatih varijanti, izaziva zabrinutost u cijelom svijetu.

Glasnogovornik njemačkog Ministarstva zdravstva rekao je u srijedu da postoji zainteresiranost za postavljanje sistema za praćenje varijanti virusa”. Dosad poznate varijante koronavirusa iz Kine i dalje kruže u Njemačkoj.

Prema glasnogovorniku njemačkog Ministarstva zdravstva, jedan problem je ispitivanje otpadnih voda na aerodromima. To već postoji na aerodromu u Frankfurtu i moglo bi se proširiti ispitivanjem otpadnih voda pojedinačnih aviona.

Međutim, njemački epidemiolog Klaus Stöhr rekao je da testiranje putnika iz Kine nije učinkovit način za suzbijanje novih varijanti virusa, zbog zabrinutosti da bi se one mogle neotkriveno širiti.

– Praćenje nije tako loša ideja, svakako je zanimljivo s naučnog gledišta, ali u čisto praktičnom smislu tada bismo morali vidjeti kako se ova varijanta ponaša u populaciji – rekao je Stöhr, bivši direktor Programa SZO-a za borbu protiv gripe.

– Sve to traje određeno vrijeme i varijanta virusa se povuče. Čak ni testiranje to ne može spriječiti – objasnio je Stöhr, dodajući da se testiranjem neće otkriti baš svaka zaražena osoba.

Međunarodno udruženje zračnog saobraćaja (IATA) kritiziralo je činjenicu da nekoliko zemalja već zahtijeva negativne testove na Covid za putnike koji dolaze iz Kine.

– Izuzetno je razočaravajuće vidjeti ovo neumoljivo ponovno uspostavljanje mjera koje su se pokazale neučinkovitima u posljednje tri godine – rekao je izvršni direktor IATA-e Willie Walsh u Ženevi.

Prema naučnim studijama, takve mjere mogle bi u najboljem slučaju odgoditi širenje varijanti koronavirusa za nekoliko dana.

Sadržaj teksta se temelji na vijestima novinskih agencija koje su dio Evropske Redakcije (European Newsroom – ENR) zajedničkog projekta 18 evropskih novinskih agencija, među kojima je i Federalna novinska agencija (FENA) kao jedina agencija iz Bosne i Hercegovine.