Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pooštrene mjere

Evropa obustavlja putovanja iz Južne Afrike zbog novog soja virusa

Schiphol_aerodrom_Twitter (1)

Velika Britanija, Singapur i Japan su među među prvima uveli strože mjere karantene i zabranili letove iz Južne Afrike i njoj susjednih zemalja, piše BBC

Više zemalja pooštrilo je svoja ograničenja putovanja nakon što je ranije ove sedmice u regiji južne Afrike identificirana nova varijanta korona virusa, prenosi RSE.

Države Evropske unije složile su se da privremeno obustave dolaske putnika iz sedam država južne Afrike – Bocvana, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Namibija, Južnoafrička republika, Zimbabve.

Kako je saopšteno na Twitteru, zdravstveni stručnjaci svih 27 država EU “složili se oko potrebe da hitno pauzira i uvede privremena restrikcija na sva putovanja u EU iz južne Afrike”. Države članice su pozvane da putnike testiraju i šalju u karantin.

Velika Britanija, Singapur i Japan su među među prvima uveli strože mjere karantene i zabranili letove iz Južne Afrike i njoj susjednih zemalja, piše BBC.

Nekoliko sati nakon što je Britanija zabranila letove iz Južne Afrike i susjednih zemalja, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da države ne donose ishitrene odluke o zabrani putovanja.

Šef Svjetske turističke organizacije UN pozvao je na brzo donošenje odluka.

“Zavisi od preporuka SZO, ali moja preporuka će biti da se odluke donose danas, a ne posle nedelju dana, jer ako soj nastavi da se širi kako očekujemo, biće kasno i neće imati smisla primenjivati ograničenja“, rekao je Reutersu šef organizacije Zurab Pololikašvili.