Bespilotne letjelice

Evropska komisija ažurira pravila o dronovima, planira mjere protiv zloupotreba

dron bespilotna letjelica wikimedia

Prema analitičarima, Sjedinjene Države, Izrael, Kina i Turska su četiri najveća svjetska proizvođača dronova

Evropska komisija je u utorak ažurirala pravila o bespilotnim letjelicama u pokušaju da podstakne brzo rastuće komercijalno tržište, dok će mjere za borbu protiv zlonamjerne upotrebe dronova biti usvojene u bliskoj budućnosti, prenosi Reuters.

Dronovi se sve više koriste u poljoprivredi, okolišu, nadzoru, urbanističkom planiranju, sigurnosti i ratovanju, što izaziva zabrinutost u pogledu buke, sigurnosti i privatnosti.

Prema analitičarima, Sjedinjene Države, Izrael, Kina i Turska su četiri najveća svjetska proizvođača dronova.

– Vjerujemo da bi, ako se naša strategija pravilno implementira, tržište dronova moglo vrijediti 14,5 milijardi eura (15 milijardi dolara) do 2030. To bi također moglo stvoriti 145.000 novih radnih mjesta u Evropskoj uniji – rekla je komesarka za transport Adina Valean na konferenciji za novinare.

Komisija je rekla da su potrebne mjere za suzbijanje zlonamjerne upotrebe dronova jer su podložni hakiranju i zloupotrebama.

Ažurirana pravila također izdvajaju područja za sinergiju između civilnih i odbrambenih dronova.

Izvršni odbor EU rekao je da će također postaviti kriterije za dodijeljivanje oznake evropskog pouzdanog drona kako bi se omogućilo korisnicima da sigurno i s povjerenjem upravljaju takvim dronovima.