Usvojene smjernice

Evropska komisija: Trenutno ne postoji zahtjev za vakcinacijom za dobivanje vize

Evropska unije dala je mogućnost da potvrde budu u fizičkom ili digitalnom formatu, te da osiguravaju zaštitu ličnih podataka

Države članice Evropske unije uz podršku Evropske komisije 28. januara usvojile su smjernice o potrebnim dokazima o vakcinaciji u medicinske svrhe kako bi sadržaj tih potvrda bio ujednačen te uspostavljen minimalni broj podataka za svaku potvrdu.

Cilj je izbjeći da države članice međusobno ne priznaju dokumentaciju o vakcinaciji, kao što je bio slučaj s Covid-19 testovima kada neke države EU nisu priznale međusobne testove te izbjeći zatvaranje granica i omogućiti slobodu kretanja.

No, u tom smislu još se nije govorilo o tome da vakcina postane obavezna ili da Covid pasoši budu obavezni za sve putnike.

Evropsko vijeće je sa šefovima država zaključilo da bi se trebao nastaviti rad na standardiziranom i interoperabilnom obliku dokaza o vakcinaciji dok će se okolnosti kada bi se te potvrde mogle koristiti naknadno utvrditi, potvrđeno je Feni u Evropskoj komisiji.

Međutim, iz Evropske komisije nisu mogli reći više o uvjetima za ulazak u schengenski prostor u budućnosti, dok trenutno države članice EU primjenjuju privremena ograničenja na putovanja koja nisu nužna izvan EU (osim iz malog broja zemalja) što također utiče na izdavanje viza.

– To se događa nezavisno od vakcinacije i trenutno ne postoji evropski zahtjev za vakcinacijom za dobivanje vize, ali za sada ne možemo najaviti eventualnu promjenu tih pravila – pojašnjeno je.

O trenutnom stanju potvrda o vakcinaciji i njihovom priznavanju aktivno se razgovara s državama članicama i to prije svega kao o instrumentu zdravstvene politike, a koje bi se moglo globalno proširiti u koordinaciji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO).

Iako je preuranjeno predviđati upotrebu potvrda o vakcinaciji, navode iz Evropske komisije, u druge svrhe osim u zdravstvenu zaštitu, pristup Evropske unije može u budućnosti olakšati druge prekogranične primjene takvih potvrda.

Nakon što su države članice EU usvojile smjernice koje će regulirati izgled i sadržaj potvrda o vakcinaciji, a u Bosni i Hercegovini još uvijek nije počeo proces imunizacije, neke političke partije pozvale su nadležne da iskoristite to vrijeme i bh. potvrde o vakcinaciji usaglase sa smjernicama EU.

Taj posao je potrebno uraditi kako posljedice ne bi snosili građani kroz kompromitaciju bezviznog režima i ograničavanje putovanja u zemlje Evropske unije.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine trebalo bi ostvariti koordinaciju između Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnog ministarstva zdravstva i Ureda za zdravstvo Brčko Distrikta da izvrše usaglašavanje budućih potvrda o imunizaciji sa evropskim smjernicama.

Evropska unije dala je mogućnost da potvrde budu u fizičkom ili digitalnom formatu, te da osiguravaju zaštitu ličnih podataka.

S druge strane, zemlje članice Evropske unije odlučile su tražiti negativan Covid-19 test na svim putovanjima u EU iz trećih zemalja, a u saopćenju iz Vijeća EU-a navedeno je da će države članice tražit negativan Covid-19 test ne stariji od 72 sata na svim obaveznim ili neobaveznim putovanjima izvan EU-a.