Globus

novi sporazum

Evropska unija osigurala još 300 miliona doza vakcina Pfizer-BioNTech

08/01/2021

Govoreći tokom konferencije za novinare u Bruxellesu u petak, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da će novi sporazum udvostručiti broj doza koje je naručio 27-člani blok

Izvršni organ Evropske unije osigurao je još 300 miliona doza vakcina farmaceutskih kompanija Pfizer-BioNTech protiv koronavirusa.

Govoreći tokom konferencije za novinare u Bruxellesu u petak, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da će novi sporazum udvostručiti broj doza koje je naručio 27-člani blok.

Komisija naknadno navodi u saopćenju da je predložila državama članicama da nabave dodatnih 200 miliona doza vakcina, uz opciju nabavke još 100 miliona doza.

– To bi omogućilo EU da nabavi do 600 miliona doza ove vakcine, koja se već koristi širom EU. Dodatne doze bit će isporučene počevši od drugog kvartala 2021. godine – saopćila je Komisija.

U kombinaciji s ugovorom finaliziranim s Modernom, drugom kompanijom čija je vakcina odobrena za korištenje u EU, Von der Leyen navodi da EU sada ima kapacitete da vakciniše 380 miliona ljudi, što je više od 80 posto njenog stanovništva, prenosi AP.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.