Globus

Borba protiv pandemije

Evropska unija počinje vakcinaciju protiv COVID-19

27/12/2020
Ilustracija

Svaka zemlja sama odlučuje ko će dobiti prve vakcine, ali sve stavljaju najugroženije na prvo mjesto

Zemlje Evropske unije, uključujući i Hrvatsku, od danas počinju vakcinaciju stanovništva protiv koronavirusa.

Njemačka, Mađarska i Slovačka počele su proces imunizacije dan ranije, samo nekoliko sati pošto su im stigle prve pošiljke, što je poremetilo plan Evropske unije za koordiniran početak vakcinacije, u svih 27 država EU.

Prva osoba u Njemačkoj koja je vakcininisana preparatom “Pfizer-BioNTech” je 101-godišnja Edit Kvoicala, javila je novinska agencija DPA.

U Mađarskoj su najprije vakcinisani zdravstveni radnici u Centralnoj bolnici Pešte, u Budimpešti.

Prve pošiljke vakcine stigle su u bolnice širom EU u kontejnerima-frižiderima, pošto su polovinom ove nedjelje bile poslate iz proizvodnog centra u Belgiji.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je početak disstribucije vakcine nazvala “dirljivim trenutkom jedinstva” EU.

Uz neke od najranije i najgore pogođenih žarišta zaraze koronavirusom na svijetu – Italiju i Španiju, kao i Češku čiji je zdravstveni sistem jesenas bio nadomak raspada, ukupno 27 država EU zabilježilo je više od 16 miliona inficiranih i više od 336.000 umrlih, za šta stručnjaci kažu da je tek dio stvarnog bilansa zbog neregistrovanih slučajeva i ograničenog testiranja.

Prve pošiljke su svega po oko 10.000 doza u većini zemalja EU, a programi masovne vakcinacije trebalo bi da počnu tek u januaru. Svaka zemlja sama odlučuje ko će dobiti prve vakcine, ali sve stavljaju najugroženije na prvo mjesto.

U Hrvatskoj će vakcinacija početi jutros u jednom staračkom domu u Zagrebu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.