samit u Bruxelelsu

Evropska unija produžila sankcije Rusiji, odgodila sankcioniranje Turske

EU je uvela sankcije Rusiji 2014. godine zbog događaja u Ukrajini i prisajedinjenja Krima. Od tada su sankcije neprestano produžavane, sada za još šest mjeseci

Na samitu Evropske unije u Bruxelelsu dogovoreno je da se produže ekonomske sankcije usmjerene protiv Rusije zbog uloge u ukrajinskom sukobu, objavio je ma Twitteru Barend Leyts, glasnogovornik predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela.

EU je uvela sankcije Rusiji 2014. godine zbog događaja u Ukrajini i prisajedinjenja Krima. Od tada su sankcije neprestano produžavane, sada za još šest mjeseci.

Također su se složili da Turska neće biti pogođena znatno oštrijim sankcijama, uprkos pozivima država članica Grčke i Kipra na strože mjere.

Međutim, nova imena bit će dodana na popis sankcija uspostavljen u novembru 2019. koji cilja na poduzeća uključene u osporene aktivnosti bušenja plina u istočnom Sredozemnom moru, navodi se u zajedničkoj izjavi koju su čelnici potpisali, prenosi dpa.

Kritizira se Ankaru zbog sudjelovanja u daljnjim “jednostranim i provokativnim aktivnostima” u regiji, kao i zbog “eskalacije retorike protiv EU”.

27 država zadužilo je šefa EU-a za vanjsku politiku Josepa Borrella i Evropsku komisiju da naprave izvještaj u kojem se navode mogućnosti, uključujući proširenje opsega postojećih sankcija.

Ponašanje Turske nije se popravilo otkad su čelnici posljednji put održali razgovore. Možemo čak reći da se s nekih stajališta stvari pogoršavaju. Moramo se nositi s tim”, rekao je šef EU vanjskih poslova Josep Borrell .

Lideri zemalja Evropske unije (EU) okupili su se u četvrtak u Bruxellesu na dvodnevnom samitu na kojem razmatraju budžet EU, pandemiju COVID-19 i druga globalna pitanja među kojima su i odnosi s Turskom.