Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kršio embargo

Evropska unija uvela sankcije ruskom biznismenu Yevgenyju Prigozhinu

Yevgeny Viktorovich Prigozhin

U obrazloženju sankcije koju je EU uveo se navodi kako je Prigozhin povezan s Wagner grupom koja je prodajom oružja i slanjem plaćenika ratnika u Libiju u više navrata prekršio embargo Ujedinjenih nacija te da je učestvovala u vojnim operacijama protiv međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije

Vlasti Evropske unije uvele su sankcije ruskom biznismenu Yevgenyju Viktorovichu Prigozhinu zbog povezanosti sa sigurnosnom kompanijom Wagner grupom koja je prekršila embargo na uvoz oružja u Libiju.

Evropsko vijeće saopćilo je da je Prigozhin na listu sankcija EU uvršten zbog finansijskih veza s Wagner grupom koja aktivnostima ugrožava mir, sigurnost i stabilnost u Libiji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sankcije uključuju zabrana ulaska u EU, zamrzavanje imovine na tlu EU, kao i zabranu finansijske saradnje s fizičkim i pravnim licima iz EU.

Prigozhin slovi za izuzetno blisku osobu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Nerijetko ga nazivaju i “Putinovim konobarom“ zbog posla kojeg vodi u oblasti organiziranja prijema u Kremlju, a brojni izvori tvrde da rukovodi i Wagner grupom.

U obrazloženju sankcije koju je EU uveo se navodi kako je Prigozhin povezan s Wagner grupom koja je prodajom oružja i slanjem plaćenika ratnika u Libiju u više navrata prekršio embargo Ujedinjenih nacija te da je učestvovala u vojnim operacijama protiv međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije.