pandemija ne jenjava

Evropske zemlje zaoštravaju mjere: Ko će prvi opet u karantin

pandemija

Britanija i Francuska najavile su nove restrikcije pošto broj novozaraženih u obje zemlje nastavlja da progresivno raste

Ukupan broj zaraženih koronavirusom u svijetu prešao je 30 miliona. Izrael ponovo proglašava karantin, dok Francuska i Velika Britanija uvode nove restriktivne mjere, javlja Nova.rs.

Britanija i Francuska najavile su nove restrikcije pošto broj novozaraženih u obje zemlje nastavlja da progresivno raste.

Na sjeveristoku Engleske, oko dva miliona ljudi do daljeg neće moći da se okuplja niti sastaje mimo kuće, dok će barovima i restoranima radno vreme biti skraćeno. Nove mjere podrazumevaju i da je dozvoljeno okupljanje do najviše šest osoba.

Francuska se sada nalazi u fazi u kojoj bilježi više od 10.000 novih slučajeva na dnevnom nivou, a posle uvođenja restrikcija ove nedjelje u Marseilleu i Bordouxu, za povratak mera spremaju se Lyon i Nica.

Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge istakao je da rekordni skokovi novozaraženih na čitavom kontinentu treba da “posluže kao poziv za buđenje” i dodao da iako je drastičan rast broja novozaraženih dijelom i rezultat sveobuhvatnijeg testiranja, on svakako ukazuje na zabrinjavajuću stopu transmisije u Evropi.

Od Covida-19 dosad je u svijetu preminulo najmanje 943.000 ljudi.

Najteže pogođena zemlja u svijetu i dalje su Sjedinjene Američke Države sa najmanje 6.650.570 zaraženih i najmanje 197.364 preminulih, a odmah iza SAD nalazi se Indija sa više od pet miliona oboljelih i najmanje 83.000 preminulih, i Brazil sa oko 4,5 miliona zaraženih i više od 134.106 preminulih, prema podacima Univerziteta Johns Hopkins.

Francuska i Španija sada bilježe veći dnevni rast nego tokom pika u prvom talasu proljetos.

Italija

Pošto u Italiji ponovo raste broj novozaraženih, vlasti su propisale zatvaranje svih klubova i plesnih dvorana, a obavezno je nošenje maski na svim mjestima od 18 sati popodne do šest ujutru.

Djeca su se vratila u školu posle šest mjeseci pauze, iako su škole u pojedinim oblastima upozorile da nisu spremne za otvaranje.

Danska

Danska je bila jedna od prvih evropskih zemalja koja je otvorila škole u aprilu, ali je krajem avgusta broj zaraženih počeo naglo da raste.

U Kopenhagenu i okolnim oblastima gdje se bilježi rast, barovi, restorani i noćni klubovi rade do deset sati uveče.

Češka

Ova zemlja registrovala je 17. septembra 3.130 zaraženih za 24 sata – koliko je registrovala za cijeli mart. Ovo je bio treći dnevni rekord i Češka se time pozicionirala kao druga evropska zemlja po dnevnom rastu zaraženih na 100.000 stanovnika, odmah iza Španije.

Velika Britanija

Broj hospitalizovanih pacijenata duplira se svakih osam dana u Velikoj Britaniji, a širenje virusa se i dalje ubrzava. Spekuliše se o uvođenju vanrednog stanja i karantina na nacionalnom nivou, mada britanski ministar zdravlja ne želi da otkrije kakve će mjere – ako ih bude – važiti u ostatku zemlje pošto su na sjeveroistoku već uvedene.

Španija

Zvaničnici u Madridu saopštili su da svaki peti bolnički krevet zauzima Covid pacijent i gradske vlasti pozvale su centralnu vladu da brzo i odlučno reaguje. Očekuje se da ubrzo budu saopštene nove mjere.

Situacija se, poslije privremenog popuštanja, dalje komplikuje i u ostatku svijeta, a prva zemlja koja je ponovo proglasila karantin na nacionalnom nivou je Izrael.

Ova zemlja već mesecima bilježi progresivni rast zaraženih na svakodnevnom nivou i od danas se nalazi u drugom karantinu otkada je pandemija počela.

Stotine Izraelaca izašlo je na ulice pre nego što je karantin stupio na snagu kako bi protestovali protiv uvođenja novih mjera, ali je premijer Benjamin Netanjahu upozorio da “nema drugog izbora” osim uvođenja još strožih restrikcija.

Trenutni bilans u Izraelu je – više od 172.000 zaraženih i najmanje 1.163 preminulih.