Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropski čelnici odahnuli nakon pobjede Emmanuela Macrona

Emmanuel_Macron (1)

Evropski čelnici reagovali su vrlo brzo nakon zatvaranje biračkih mjesta u Francuskoj i čestitali novoizabranom predsjedniku Emmanuelu Macronu, koji se snažno zauzima za jačanje Evropske unije, za razliku od njegove protukandidakinje Marine Le Pen.

“Sretan samo što su Francuzi izabrali evropsku budućnost. Zajedno za jaču i pravedniju Evropu”, poručio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

“Historija izgradnje Evropske unije toliko je tijesno vezana uz francusku historiju i stoga je vaša javna rasprava koju ste vodili o mjestu Francuske u Evropi odjeknula i preko granica zemlje kojom ćete predsjedavati”, ističe u saopštenju Juncker.

“Čestitam Emmanuelu Macronu i Francuzima koji su izabrali slobodu, jednakost i bratstvo i rekli ne ‘lažnim vijestima'”, poručio je preko Twittera predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

“Računamo na Francusku, da ostane u srcu Evrope i da zajedno mijenjamo našu Uniju kako bismo je približili građanima”, poručio je predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani.

Belgijski premijer Charles Michel uz čestitke Macronu poziva na zajednički rad na “novom evropskom uzletu”.

“Francuzi su glasali za Evropu, za reforme i za budućnost”, kaže šef zastupničkog kluba Evropske pučke stranke u Evropskom parlamentu Manfred Weber.

Iako je Macron bio izraziti favorit, u Evropskoj uniji ipak su bili vrlo oprezni jer je gotovo nezamislivo da bi Unija mogla preživjeti Francusku pod predsjedanjem Marine Le Pen.

Ova 2017. godina smatra se ključnom za Evropsku uniju, s obzirom na niz izbora u zemljama članicama u kojima je postojala opasnost dolaska populista na vlast, što bi bio dodatni šok nakon Brexita.

Dosad su strahovi onih koji se zalažu za projekt Evropske unije nisu ostvarili, u Austriji krajem prošle godine izgubio je kandidat krajnje desnice, u Holandiji također populisti nisu uspjeli postati najjačom snagom, a u Njemačkoj, gdje se parlamentarni izbori održavaju u septembru, protuevropske snage po anketama ne prelaze izborni prag.