Globus

usvojena rezolucija

Evropski parlament s 513 glasova “za” zatražio potpuni embargo na ruski plin, naftu, ugalj i nuklearna goriva

07/04/2022

Zastupnici također zahtijevaju zapljenu „sve imovine ruskih dužnosnika ili oligarha povezanih s Putinovim režimom, njihovih predstavnika i posrednika, kao i imovine u Bjelorusiji povezane s Lukašenkovim režimom”

Evropski parlament je zatražio još snažnije sankcije EU protiv Rusije, uključujući i potpuni prestanak uvoz energenata iz te zemlje, te da obuhvate i saveznicu Kremlja, Bjelorusiju.

U rezoluciji usvojenoj u četvrtak s 513 glasova za, 22 protiv i 19 suzdržanih, eurozastupnici su pozvali na uvođenje dodatnih sankcija za Rusiju uključujući „hitno uvođenje potpunog embarga na uvoz ruske nafte, ugljena, nuklearnog goriva i plina što je prije moguće”, izvijestio je Evropski parlament.

To bi trebalo biti popraćeno planom za garancije sigurnosti opskrbe energijom u EU, kao i strategijom za „zaustavljanje sankcija u slučaju da Rusija poduzme korake prema ponovnoj uspostavi nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica i potpuno ukloni svoje jedinice s državnog područja Ukrajine”.

Isključivanje iz G20 i drugih multilateralnih organizacija

Postojeće sankcije sada moraju biti u potpunosti i učinkovito provedene diljem EU i međunarodnih saveznika EU kao prioritet, traže zastupnici. Pozivaju čelnike EU da isključe Rusiju iz grupe G20 i drugih multilateralnih organizacija, kao što su UNHRC, Interpol, Svjetska trgovinska organizacija, UNESCO i druge, „što bi bio važan znak da se međunarodna zajednica neće vratiti na staro s državom agresorom”.

Kako bi sankcije bile učinkovitije, Parlament poziva na isključivanje ruskih banaka iz sistema SWIFT, zabranu ulaska svih plovila povezanih s Rusijom u teritorijalne vode EU i pristajanja u lukama EU te zabranu cestovnog prijevoza tereta iz Rusije i Bjelorusije. Zastupnici također zahtijevaju zapljenu „sve imovine ruskih dužnosnika ili oligarha povezanih s Putinovim režimom, njihovih predstavnika i posrednika, kao i imovine u Bjelorusiji povezane s Lukašenkovim režimom”.

Ukazujući na učešće Bjelorusije u ratu u Ukrajini, u rezoluciji se zahtijeva da sankcije protiv Bjelorusije slijede sankcije uvedene Rusiji kako bi se uklonile sve rupe u zakonu kojima se Putinu omogućuje da upotrijebi Lukašenkovu pomoć za zaobilaženje sankcija, navodi Evropski parlament.

Isporuka oružja nastaviti i pojačati

Zastupnici upućuju na šokantne zločine „koji se nedvojbeno smatraju ratnim zločinima”, koje su počinile ruske jedinice u Ukrajini, a posebno u Buči, i na potpuno ili gotovo potpuno uništene Mariupolj, Volnovaku i druge gradove i sela.
Naglašavaju da počinitelji ratnih zločina moraju odgovarati i pozivaju na uspostavu posebnog suda UN-a za zločine u Ukrajini.

Parlament ponavlja da se isporuka oružja mora nastaviti i pojačati kako bi se Ukrajina mogla učinkovito braniti. Zastupnici podupiru daljnju pomoć za odbranu ukrajinskim oružanim snagama koju pružaju pojedinačne države članice EU, odnosno osiguravaju zajednički u okviru Evropskog instrumenta mirovne pomoći.

Napominjući da je gotovo 6.5 miliona ukrajinskih građana interno raseljeno i da je više od 4 miliona ljudi pobjeglo iz zemlje zbog rata, zastupnici pozivaju na uspostavu sigurnih humanitarnih koridora za evakuaciju civila koji bježe od bombardiranja te na jačanje mreža humanitarne pomoći EU u Ukrajini.

Osuđuju rusku retoriku navodeći da bi mogli pribjeći upotrebi oružja za masovno uništenje i naglašavaju da bi se na svaki takav pokušaj odgovorilo uz najteže posljedice.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.