Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropski parlament u četvrtak glasa o rezoluciji o Srebrenici

european-parliament-in-brussels1

Zastupnici vodećih političkih grupa u Evropskom parlamentu usuglasili su danas nacrt rezolucije o Srebrenici, o kojem će se sutra glasati na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, javlja Anadolu Agency (AA).

U nacrtu koji je donesen usaglašavanjem prijedloga oštro se osuđuje zločin u Srebrenici, koji je presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde označen kao genocid.

“To je najveći ratni zločin koji se desio u Evropi nakon Drugog svjetskog rata”, navodi se u zajedničkom prijedlogu rezolucije.

[pull_quote_right]U tekstu se ponovlja posvećenost Evropske unije (EU) evropskoj perspektivi i procesu pridruživanja BiH i svih zemalja Zapadnog Balkana[/pull_quote_right]

U prijedlogu rezolucije se najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, ali i svi ostali zločini u ratovima u bivšoj Jugoslaviji.

“Evropski parlament najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici i napominje da se tako jeziv zločin nikada ne smije ponoviti i da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se ne ponovi; odbija se svako negiranje, relativizacija i neistinito tumačenje genocida”, navodi se u tekstu.

U prijedlogu rezolucije se naglašava potreba da politički predstavnici u BiH priznaju događaje iz prošlosti, kako bi uspješno i zajedno radili prema boljoj budućnosti za sve građane te zemlje.

Također se ističe značaj rada Haškog tribunala kao i potrebu da se poduzmu sve potrebne mjere da se ubrzaju preostala suđenja.

U tekstu se ponovlja posvećenost Evropske unije (EU) evropskoj perspektivi i procesu pridruživanja BiH i svih zemalja Zapadnog Balkana.

“Evropski parlament podstiče razvoj obrazovnih i kulturnih programa koji promovišu razumijevanje uzroka takvih zlodjela, i podižu svijest o potrebi održavanja mira i promovišu ljudska prava i međuvjerska tolerancija”, navodi se u prijedlogu rezolucije.