Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropska unija

Evropski sud pravde: Može se umanjiti finansiranje zemalja koje krše vladavinu prava

brisel

Sudije u luksemburškom sudu donijele su odluku nakon što su Mađarska i Poljska uložile žalbu nakon takozvanog “mehanizma uslovljavanja” bloka

Evropski sud pravde (ECJ) u srijedu je presudio da Brisel može umanjiti finansiranje zemalja koje krše standarde vladavine prava.

Sudije u luksemburškom sudu donijele su odluku nakon što su Mađarska i Poljska uložile žalbu nakon takozvanog “mehanizma uslovljavanja” bloka.

U saopćenj sud je naveo da, iako Komisija mora da poštuje stroge proceduralne zahtjeve, ima pravo da zadrži sredstva kako bi se sankcionisale države članice.

– Sud odbacuje tužbe Mađarske i Poljske u cijelosti – navodi ECJ, prenosi DW.

Sudije su rekle da “usklađenost država članica sa zajedničkim vrijednostima na kojima je utemeljena Evropska unija… kao što su vladavina prava i solidarnost, opravdava međusobno povjerenje između tih država.”

– Budžet Evropske unije jedan je od glavnih instrumenata za davanje praktičnog učinka, u politikama i aktivnostima Evropske unije, temeljnom principu solidarnosti između država članica – istakle su sudije.

Madžarska i Poljska su pokrenule žalbu protiv mehanizma sankcija, koji ima za cilj kažnjavanje kršenja vladavine prava u državama članicama uskraćivanjem sredstava namijenjenih tim zemljama.

Obje zemlje su primaoci fondova EU i strahuju da će Evropska komisija protiv njih primjeniti sankcije.

Brisel je tu mjeru uveo nakon optužbi da su Budimpešta i Varšava narušile demokratske standarde, kao što je nezavisnost pravosuđa.

Iako je mehanizam na snazi od početka 2021. godine, Komisija je poručila da će sačekati odluku u srijedu prije nego što aktivira proceduru.