Globus

Meteorolozi najavljuju

Evropu pogađa “pakleni” toplotni val, temperature i do 40 stepeni

22/06/2019

Britanski meteorološki zavod MetOffice posebno je zabrinut zato što bi toplotni val mogao potaknuti "silovite oluje" pa je upozorio Britance da se pripreme na "vruće, vlažno i nestabilno" vrijeme

Meteorolozi su najavili da Evropljane iduće sedmice očekuje toplinski val s temperaturama do 40 stepeni Celzijusa u toplinskom valu “neviđenom” za juni koji će zahvatiti velik dio zapadne Europe.

Od Velike Britanije do Belgije i Grčke, toplotni val stići će iz Magreba u Sjevernoj Africi i Španjolske s visokim temperaturama koje počinju ovaj vikend, a vrhunac se očekuje sredinom iduće sedmice.

U Njemačkoj meteorolozi predviđaju temperature do 37 stepeni Celzijusa u utorak, odnosno 38 u srijedu, a slično vruće vrijeme očekuje se i u Belgiji i Švicarskoj.

Britanski meteorološki zavod MetOffice posebno je zabrinut zato što bi toplotni val mogao potaknuti “silovite oluje” pa je upozorio Britance da se pripreme na “vruće, vlažno i nestabilno” vrijeme.

Grčka će biti među zemljama najteže pogođenima toplotnim valom s temperaturama do 39 stepeni C ovaj vikend.

U Francuskoj meteorolog Francois Gourand najavljuje “neviđen toplinski val za mjesec juni” koji će, nedvojbeno, potući prethodne toplotne rekorde za taj prvi mjesec ljeta.

Ljeti 2003., Francuska je pretrpjela intenzivni toplotni val koji je izazvao smrt gotovo 15.000 uglavnom starijih osoba.

Od utorka će se temperature u Francuskoj penjati od 35 do 40 stepeni C pa stanovnici ni noću neće imati olakšanje, predviđaju meteorolozi.

“Od 1947. godine samo je toplotni udar od 18. do 28. juna 2005. bio intenzivan”, kaže Meteo France te predviđa da bi kipuće vrijeme moglo potrajati šest dana.

Dolazak intenzivnog toplotnog vala ponovno pokazuje kakav je učinak globalnog zatopljenja na planet, a takvi vremenski uslovi vjerovatno će biti češći, kažu meteorolozi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.