Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministrica vanjskih poslova Slovenije

Fajon: Za Crnu Goru postoji ozbiljna opasnost od zaustavljanja pristupnih pregovora

Premijer Plenković primio ministricu vanjskih poslova Republike Slovenije Tanju Fajon
06.07.2022., Zagreb - Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic primio je u Banskim dvorima potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih poslova Republike Slovenije Tanju Fajon. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Fajon je to kazala novinarima uoči početka današnje sjednice Vijeća za vanjske poslove u Bruxellesu, na kojoj će ministrima EU predstaviti izvješće o Crnoj Gori

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon kazala je danas u Bruxellesu da za Crnu Goru postoji ozbiljna opasnost od zaustavljanja pristupnih pregovora, što niko u Europskoj uniji ne želi.

Fajon je to kazala novinarima uoči početka današnje sjednice Vijeća za vanjske poslove u Bruxellesu, na kojoj će ministrima EU predstaviti izvješće o Crnoj Gori.

“Čekamo da vidimo hoće li Crna Gora uspjeti imenovati nedostajuće sudije, Ustavni sud nije funkcionalan. Ako ne uspije do početka veljače postoji velika opasnost da Crna Gora ozbiljno odstupi od svog europskog puta, na što i upozoravamo zbog duboke političke krize”, kazala je Fajon.

Prema njezinim riječima, bez Ustavnog suda teško je zamisliti pravedne i primjerene predsjedničke i parlamentarne izbore te je zbog toga taj pokušaj ključan za napredak Crne Gore.

“Postoji ozbiljna opasnost da bismo mogli zaustaviti pristupne pregovore, što nitko u EU ne želi. Zbog toga EU pomaže Crnoj Gori u poduzmanju tih korake. U ovom trenutku ne želim govoriti o tome, jer čekamo završetak postupaka saslušanja kandidata za sudce Ustavnog suda. Za sada ne govorimo o tom scenariju, jer se očekuje da Crna Gora napravi korak zbog toga što su za ožujak raspisani predsjednički izbori”, kazala je Fajon, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon sastala se danas i s posebnim predstavnikom EU-a za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom.

Tom prigodom Fajon i Lajčak razmijenili su mišljenja o situaciji na zapadnom Balkanu, posebice nakon nedavnog posjeta Fajon Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Kosovu.