Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

christopher wray

FBI: Uzrok pandemije vjerovatno incident u kineskoj laboratoriji

Christopher Wray – CNP_Newscom_PIXSELL

Njegova izjava uslijedila je nakon nedjeljnog izvještaja Wall Street Journala po kojemu je američko ministarstvo energetike s malom pouzdanošću procijenilo da je pandemija nastala nenamjernim curenjem virusa iz kineske laboratorije

Direktor FBI-ja Christopher Wray rekao je da je ova istražna agencija procijenila da je pandemiju korona virusa vjerovatno uzrokovao incident u laboratoriji u kineskom Wuhanu, javlja Hina.

“FBI već neko vrijeme procjenjuje da je izvor pandemije najvjerovatnije potencijalni laboratorijski incident u Wuhanu”, rekao je Wray za Fox News.

Njegova izjava uslijedila je nakon nedjeljnog izvještaja Wall Street Journala po kojemu je američko ministarstvo energetike s malom pouzdanošću procijenilo da je pandemija nastala nenamjernim curenjem virusa iz kineske laboratorije.

Dio agencija smatra da je pandemija vjerovatno rezultat prirodnog prenosa, a neke su neodlučne, izvijestio je Journal.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je u ponedjeljak da američka vlada nema konačan zaključak i konsenzus o porijeklu pandemije.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo se na izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije i Kine koje je ukazivalo na prirodno porijeklo pandemije, a ne na curenje iz laboratorije.

Wray je rekao da ne može podijeliti puno pojedinosti o procjeni agencije jer su to povjerljive informacije.

Optužio je kinesku vladu da “čini sve što može kako bi pokušala spriječiti i pomutiti” napore Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja da saznaju više o porijeklu pandemije.