Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pokušaj atentata

“Fico operisan, očekuje se da će preživjeti”: Slovački premijer nije u životnoj opasnosti

Robert Fico
FOTO: ommersant Photo Agency/Pixsell
Robert Fico

Politikolog Miroslav Radek je u izjavi za slovački javni servis rekao da je napad “vrhunac polarizacije društva”

Zamjenik slovačkog premijera rekao je kasno u srijedu kako očekuje da će Robert Fico preživjeti nakon operacije.

Tomas Taraba je za BBC izjavio da Fico više nije u životnoj opasnosti.

“Operacija je prošla dobro i valjda će na kraju preživjeti. U ovom trenutku nije u životnoj opasnosti. Teško je povrijeđen – jedan metak je prošao u stomak, a drugi u zglob”, kazao je Taraba.

Slovački premijer Robert Fico povrijeđen je u srijedu u pucnjavi.

Incident se dogodio ispred Doma kulture u gradu Handlova, oko 150 kilometara sjeveroistočno od Bratislave. Tu je Fico trebao da se sastane sa simpatizerima.

Preliminarna istraga atentata na Fica pokazala je da je taj napad “jasno politički motivisan”, izjavio je slovački ministar unutrašnjih poslova, Matuš Šutaj Eštok, prenosi AP.

Ispred bolnice u Banskoj Bistrici, u kojoj su doktori vodili višesatnu operaciju, Eštok je rekao novinarima da je osumnjičeni za atentat na Fica uhapšen.

Ministar odbrane Robert Kalinjak nadovezao se na izjavu Eštoka, rekavši da “nema sumnje” da je napad politički motivisan.

Napadač je na Fica ispalio najmanje četiri hica, saopštila je vlada.

Atentat je izveden u jeku kampanje za izbor poslanika Evropskog parlamenta, tri sedmice prije glasanja, u vrijeme sve veće zabrinutosti da bi populisti i nacionalisti slični Ficu mogli da ostvare dobar rezultat širom Evropske unije, piše AP.

Predsjednica Slovačke Zuzana Čaputova je u izjavi objavljenoj na mreži X rekla da su “šokirani užasnim i podlim napadom na premijera Roberta Fica”.

“Nasilje je apsolutno nedopustivo. Govor mržnje i retorika puna mržnje, kojoj svjedočimo u cijelom društvu, dovodi do djela mržnje. Dopustite nam da ovo zaustavimo”, rekla je slovačka predsjednica.

Napad su osudili i brojni svjetski zvaničnici.

Polarizacija slovačkog društva

Vršitelj dužnosti predsjednika slovačkog parlamenta Peter Žiga, rekao je da je riječ o napadu “na načela slovačke demokratije”.

“Takav užasan čin nikada se nije dogodio u slovačkoj jistoriji. Smatram to rezultatom uzburkanih strasti i podjele slovačkog društva na dva nepomirljiva tabora”, dodao je.

Politikolog Miroslav Radek je u izjavi za slovački javni servis rekao da je napad “vrhunac polarizacije društva”.

“Emocije u društvu pogoršale su se nakon predsjedničkih izbora”, kazao je on.

Kako je Fico došao na vlast?

Fico je u oktobru 2023. po četvrti put imenovan za premijera Slovačke, nakon što je u predizbornoj kampanji obećao da će prekinuti vojnu podršku Ukrajini i kritikovao sankcije Rusiji.

Optužujući liberalnu predsjednicu Žužanu Čaputovu za “liberalni fašizam”, uspio je da uvjeri građane da su migracije i prava LGBT+ populacije veća prijetnja po Slovačku nego masovna korupcija, zbog koje se morao povući 2018, i sentiment za Putinov režim.

On je pohvalio lidera susjedne Mađarske Viktora Orbana kao političara koji brani interese svoje zemlje.

Sa druge strane, uprkos strepnji Brisela i Washingtona, Fico je u više navrata govorio da nema namjeru da zemlju od 5,5 miliona ljudi izvlači iz Evropske unije ili NATO-a kojeg predvode Sjedinjene Države.