Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bivši premijer

Fico pobijedio na izborima u Slovačkoj, glasni je zagovornik da se Ukrajini ne pomaže

robert fico
Foto: Bernd von Jutrczenka/dpa /DPA/PIXSELL

Rezultati s 98 posto registriranih biračkih mjesta na subotnjim izborima pokazuju da vodi Ficova stranka SMER-SSD s 23.37 posto glasova

Slovački ljevičarski bivši premijer Robert Fico pobijedio je svog progresivnog suparnika na parlamentarnim izborima nakon kampanje za ukidanje vojne pomoći Ukrajini.

Fico će morati pridobiti saveznike za formiranje sljedeće vlade, pokazali su u nedjelju ukupni izborni rezultati. Rezultati s 98 posto registriranih biračkih mjesta na subotnjim izborima pokazuju da vodi Ficova stranka SMER-SSD s 23.37 posto glasova.

Slijedi liberalna Progresivna Slovačka (PS) sa 16.86 posto, a treća stranka je HLAS (Glas), koja bi mogla postati ključna za sastavljanje nove vlade, s 15.03 posto.

Vlada koju bi vodili Fico i njegova stranka pridružila bi Slovačku Mađarskoj u osporavanju podrške Ukrajini.

Pregovori o koaliciji

Ficov bivši kolega i čelnik ljevičarskog HLAS-a, Peter Pellegrini, držao je otvorene opcije za buduće koalicije. Vlada koju bi vodili Fico i njegova stranka SMER-SSD pridružila bi članicu NATO-a Slovačku Mađarskoj u osporavanju konsenzusa Evropske unije o podršci Ukrajini, baš kao što blok nastoji održati jedinstvo u suprotstavljanju ruskoj invaziji.

To bi također signaliziralo daljnji pomak u regiji protiv političkog liberalizma, što bi mogao ojačati i konzervativni PiS ako pobijedi na izborima u Poljskoj kasnije ovog mjeseca. Ficova stranka je više nacionalistička i socijalno konzervativnija, kritizira socijalni liberalizam za koji kaže da je nametnut iz Brisela.

PS je liberalan u pogledu zelene politike, LGBT prava, dublje evropske integracije i ljudskih prava.

-Želimo sve procijeniti, pa ćemo pričekati konačno prebrojavanje – rekao je Robert Kalinak, kandidat SMER-SSD-a i dugogodišnji Ficov saveznik, dodajući da će stranka danas komentirati potpune rezultate.

Izlazne ankete davale su prednost PS-u, ali rezultati su išli u korist Fica i otvorili izglede da bi mogao osvojiti četvrti mandat kao premijer nakon što je vodio vlade 2006.-2010. i 2012.-2018.