Filipini: Tropska oluja odnijela 53 života

filipini

Tropska oluja izazvala je poplave i pokrenula klizišta na južnim Filipinima, i to u vrijeme putovanja pred Božić, pri čemu je život izgubilo najmanje 53 ljudi, dok ih se desetine vodi kao nestali, potvrdili su filipinski zvaničnici, prenosi Anadolu Agency (AA).

Bong Edding, gradonačelnik Sibuca, kazao je u subotu da je u toku potraga za više od 30 ljudi koji su nestali u ribarskom selu Anungan. Do sada je u tom selu pronađeno pet tijela.

“Poplavne vode su se jako brzo spustile niz planinu i odnijele ljude i kuće. Zaista je tužno sve ovo što se događa, posebno jer je Boži za samo nekoliko dana. Međutim, ove stvari se dešavaju izvan naše kontrole“, kazao je Edding.

Gradonačelnik je za tragediju koja se dogodila i petak okrivio višegodišnju sječu stabala na planini u blizini Anungana, dodajući da će i on i drugi zvaničnici preduzeti mjere kako bi se zaustavila sječa.

Iz policije kažu da je najmanje 48 osoba poginulo uglavnom u najteže pogođenoj pokrajini Lanao del Norte, gdje su poplavne vode sa planine, također odnijele nekoliko kuća i seljana, te u pokrajini Lanao del Sur.

Predviđa se da će tropska oluja Tembin u subotu napustiti južne Filipine i u nedjelju krenuti ka Južnom kineskom moru približavajući se Vijetnamu.