Filipini: Više od 150 sudija i političara dovedeno u vezu s drogom

filipini policija34

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte (71) optužio je više od 150 sudija, gradonačelnika, parlamentaraca i vojnog osoblja za povezanost s trgovinom ilegalnih droga, naredio njihovo oduzimanje dozvola za oružje i zatražio da se predaju dok traje istraga, prenosi Anadolu Agency (AA).

Duterte je otpustio vojnike i policajce i naložio vladinom sektoru za bezbjednost da se povuku od političara koje je tokom televizijskog govora imenovao za povezanost s trgovinom ilegalnih droga.

Filipinski predsjednik je izjavio da će preuzeti potpunu odgovornost ukoliko se bilo ko od imenovanih zvaničnika proglasi nevinim.

Više od 400 dilega droge je ubijeno, a oko 4.400 uhapšeno otkad je u Duterte, koji je obećao da će iskorijeniti kriminal i korupciju, izabran za novog predsjednika te zemlje. Gotovo 600.000 osoba se predalo vlastima tokom istog perioda.

Duterte je 30. juna je položio zakletvu kao 16. predsjednik ove zemlje, čime je počeo šestogodišnji mandat.

Nakon devet mandata gradonačelnika Davao Cityja Duterte je pobijedio na predsjedničkim izborima održanim 9. maja i najavio žestoku borbu protiv kriminala, u prvom redu protiv krijumčarenja droge.

Po proglašenju pobjede pozvao je građane da mu se pridruže u borbi protiv kriminala i apelovao na njih da u svojim naseljima “oružjem ubijaju dilere droge koji se opiru policijskih hapšenjima”.

Zbog njegovih kontroverznih izjava mnoge grupe za zaštitu ljudskih prava naglasile su kako bi njegove izjave i potezi mogli dovesti do teškog kršenja ljudskih prava.