Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Filipinska vlada proglasila kraj ISIL-ove opsade grada Marawija

marawi

Vlada Filipina je u ponedjeljak proglasila kraj petomjesečnih brutalnih borbi u gradu Marawi na jugu zemlje koji su držali militanti povezani s tzv. Islamskom državom.

Ministar odbrane Delfin Lorenzana je kazao da su borbene operacije okončane, nakon što su državne trupe pobijedile u posljednjem okršaju s militantima koji su pružali otpor u nekoliko zgrada u srcu Marawija, prenosi Reuters.

– U Marawiju nema više militanata – kazao je novinarima na marginama sastanka regionalnih ministara odbrane u gradu Clark.

Novinari Reutersa su izvijestili o pucnjavi iz automatskog oružja i artiljerije koja se mogla čuti tokom ponedjeljka ujutro.

General major Restituto Padilla, glasnogovornik vojske, potvrdio je da se u gradu još uvijek puca, ali da “nema više terorista” u Marawiju, ne otkrivajući više detalja.

Padilla je rekao da su vojnici pokušali nagovoriti preostale pobunjenike da se predaju, ali su oni to odbili. Među ubijenima su dvije supruge boraca.

Čelnik oružanih snaga, general Eduardo Ano je naveo da su u ponedjeljak u zoni sukoba, u dvije zgrade i džamiji, pronađena najmanje 42 tijela pobunjenika.

Ministar Lorenzana je također izjavio da će biti još vojnih operacija u Marawiju, a da će šest bataljona vojnika ostati stacionirano tamo.