Filipinski predsjednik ismijao ISIS: Oni nude 43 djevice u raju, ja ih nudim odmah

maxresdefault

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte ismijao je regruterske metode ISIS-a kojima se džihadistima obećavaju 42 djevice u raju ako umru za islam, i ponudio svoju verziju obećanja.

Država na jugoistoku Azije prošle godine se obračunavala sa Islamskom državom, čiji pripadnici su pet mjeseci držali grad Maravi prije nego što su poraženi. Na putu ka Indiji, Duterte je pričao o “42 djevice”, pozivajući se na islamski koncept koji obećava djevojke onima koji završe u raju.

 – To je ideologija koja je potpuno prazna i čiji jedini cilj je da ubija i uništava ni zbog čega, i bez razloga. Propovjeda se da ako umrete kao mučenik idete u raj sa 42 djevice koje vas čekaju. Pa, mogao bih to da priredim za one koji bi voljeli da dođu u moju zemlju. Želio bih da imam djevice ovdje, a ne na nebu – rekao je Duterte.

Filipinski predsjednik koji je u Indiji boravio tokom Indijskog ASEAN samita, rekao je da “Bog to možda ne bi odobrio”.

Maravi je oslobođen u oktobru prošle godine, nakon 148 dana okupacije od strane ISIS-a. Naoružani borci zauzeli su glavni islamski grad u dominantno katoličkim Filipinima 23. maja, nakon propalog pokušaja hapšenja njihovog lidera Isnilona Hapilona, piše “Daily Mail”.

Stotine domaćih i stranih boraca opsjelo je grad, držalo taoce, palilo zgrade vlade i patroliralo ulicama sa zastavama ISIS-a. Tokom opsade poginulo je 1.189 ljudi, među kojima i Hapilon, koji se proglasio za emira ISIS-a u regiji Jugoistočne Azije.