Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Filmska pljačka profesora u Splitu

Ranko Goic

Prof. dr. sc. Ranko Goić jedan od vodećih stručnjaka iz područja obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj i regiji, bio je sredinom decembra prošle godine meta filmske pljačke koja je završila policijskom zasjedom i hapšenjem 27-godišnjeg Tonija Kadrića iz Omiša, jednog od razbojnika kojem za koji dan na Županijskom sudu u Splitu počinje suđenje.

Pištoljem po glavi

Dakle, 47-godišnji profesor 11. decembra 2015. godine dovezao se u svom audiju pola sata iza ponoći ispred zgrade na Žnjanu gdje stanuje. Nakon što se parkirao u garaži i taman kad je otvorio vrata automobila, jedan maskirani pljačkaš s pištoljem u ruci došao je s vozačke strane i prislonio iznenađenom profesoru oružje na glavu, dok je drugi ušao u audi sa suvozačeve strane, također uperivši pištolj u njega.

Uzeli su mu mobitel i rekli mu da će ga ubiti ako im ne preda sav novac koji ima te ako ih ne odvede u stan.

Prestrašeni Goić kazao im je da u autu ima 30 hiljada kuna (7.500 KM) koje je pljačkaš na suvozačevom mjestu uzeo iz torbe, a onda su ga s uperenim pištoljem u leđa izveli iz auta i krenuli s njim u stan.

Došavši tamo, prisilili su ga, prijeteći oružjem, da legne na pod, a onda su ga udarili pištoljem u glavu i laktom u rebra te nogom u bedro prijeteći mu i tjerajući ga da im kaže gdje je novac. Iz stola u spavaćoj sobi uzeli su potom oko dvije hiljade eura, par stotina američkih dolara i još par stotina kuna u raznim valutama. Pljačkaši su očito bili nezadovoljni plijenom te su porazbacali odjeću iz ormara, tražeći satove koje nije imao.

Prije nego što su izišli iz stana, maskirani razbojnici su od prestravljenog profesora zatražili još novca prijeteći mu ubistvom, a on im je rekao da novca u kući više nema, ali da ga ima u banci. Pljačkaši su mu tad rekli da ode u banku to jutro i da poslijepodne u 17 sati donese 80 hiljada eura u zelenožutom šeširu koji su vidjeli u njegovom stanu. Novac je trebao ostaviti na mjestu nasuprot crkve Gospe od Žnjana, a zaprijetili su mu da ni u kom slučaju ne smije obavijestiti policiju.

Policijska zasjeda

Srećom, napadnuti naučnik nije ih poslušao. Tako se u dogovoreno vrijeme pojavio na dogovorenom mjestu sa šeširom, međutim uokolo su u zasjedi bili policajci koji su čekali ko će se pojaviti. Došao je Kadrić i obratio se profesoru tražeći šešir s eurima, a kad je dobio šešir, uhašen je.

Kadrića se tereti optužnicom ŽDO-a za razbojništvo i iznudu u pokušaju, a on niti u policiji niti pred državnim odvjetništvom nije “propjevao” ko je bio saučesnik u zločinu, piše Slobodna Dalmacija.