Florence Hartmann i dalje u pritvoru u Scheveningenu

hartmann hapsenje (2)
Foto: Anadolija

Guenael Mettraux, advokat Florence Hartmann, je izjavio da je njegova klijentkinja i dalje u pritvoru u istoj pritivorskoj jedinici gdje se nalaze i optuženi za ratne zločine.

Njen advokat je izjavio u ponedjeljak da je Hartmann u pritvorskoj jedinici u Scheveningen “do daljnjeg”.

Nakon njenog hapšenja Mettraux je istakao da je Hartmann u pritvoru u uslovima pojačanog nadzora zbog rizika od samoubistva, što znači da je njena ćelija osvijetljena 24 sata dnevno i svakih 15 minuta je kontrolišu stražari.

Ranije je tražio bolje zatvorske uslove za Hartmann jer su sadašnji, kako je kazao, “potpuno bespotrebni, neopravdani i neodgovarajući”.

Podsjećamo, Hartmann su 24. marta priveli čuvari Tribunala u Haagu kada je ulazila u zgradu da prisustvuje izricanju presude bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću.

Portparolku nekadašnje glavne tužiteljice Carla del Ponte, od 2000. do 2006. godine, Tribunal je optužio za nepoštivanje tog suda zbog objave podataka iz tajnih odluka Žalbenog vijeća Haškog suda u predmetu Slobodan Milošević koje je objavila u svojoj knjizi “Mir i kazna” i u članku “Prikriveni ključni dokazi o genocidu”.

Hartmann je 2011. godine osuđena na sedam dana zatvora nakon što je ignorisala dvije naredbe suda da u određenom roku plati kaznu od 7.000 eura, kojom je kažnjena zbog nepoštivanja suda.