Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Florence Hartmann u pritvoru izložena “izolaciji i neprekidnom nadzoru”

hartmann hapsenje (2)
Foto: Anadolija

Florence Hartmann, koja je u četvrtak došla na Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) kako bi čula izricanje presude Radovanu Karadžiću, privedena je pošto ju je ICTY ranije optužio za nepoštivanje suda jer je u svojoj knjizi “Mir i kazna” objavila tajne podatke iz procesa Slobodanu Miloševiću.

– Tražimo odgovorne da odmah prekinu taj pritvor, rekao je dvokat William Bourdon.

U subotu Udruga Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, šalje saopštenje u kojem se poziva na izvještaj haške novinske agencije SENSE, u kojem se tvrdi kako je Hartmann izložena “segregaciji, izolaciji i neprekidnom nadzoru”.

“Po prebacivanju u Pritvorsku jedinicu UN bivšoj glasnogovornici haškog tužiteljstva određen je režim segregacije, izolacije i neprekidnog nadzora. Njen branitelj smatra to ‘nepotrebnim, ničim opravdanim i neproporcionalnim’, ali se nema kome žaliti jer je uprava pritvora na uskršnjim praznicima.

Florence Hartmann, bivša predstavnica za štampu tužiteljstva, ‘izabrala’ je najgori trenutak kada će biti uhapšena i prebačena u Pritvorsku jedinicu UN, na izdržavanje sedmodnevne zatvorske kazne kojom je zamjenjena globa od 7.000 eura na koju je osuđena zbog objavljivanja povjerljive odluke žalbenog vijeća”.