Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Forum “Pojas i put” korak ka “zajednici zajedničke budućnosti čovječanstva”

kina

Glavni grad Narodne Republike Kine 14. i 15. maja još jednom će biti centar svijeta u koji će biti usmjerene oči globalne javnosti. Oko 30 predsjednika i premijera država svijeta, od Argentine do Španije i od Rusije do Kenije, zajedno s drugih 1.200 zvanica iz više od stotinu zemalja, iz svijeta nauke, poduzetništva, svijeta finansija i medija, među kojima i predstavnici 61 međunarodne organizacije, učestvovat će na Forumu “Pojas i put”, dosad najvećem događaju koji se organizira u okviru najveće ekonomsko-političke inicijative XXI stoljeća.

U nedjelju 14. maja “Belt and Road Forum – BRF” bit će svečano otvoren uz prisutstvo svjetskih lidera, nakon čega slijedi konferencija na najvišem nivou. Dan poslije, 15. maja, predsjednik NR Kine Xi Jinping predsjedavat će okruglim stolom “Pojas i put” koji se održava pod temom “Jačanje međunarodne saradnje i zajednička izgradnja ‘Pojasa i puta’ za svestrani razvoj”. Na okruglom stolu, među ostalim, mjesto će naći lideri Rusije Vladimir Putin, Turske Recep Tayyip Ergogan, Češke Miloš Zeman, Srbije Aleksandar Vučić, Grčke Alexis Tsipras, Kazahstana Nursultan Nazarbayev, Bjelorusije Alexander Lukashenko, Italije Paolo Gentiloni, Španije Mariano Rajoy… Spisak zvanica, između ostalog pokazuje da je “Pojas i put” postalo najpopularnije “javno dobro” na svijetu i globalno prepoznata platforma za međunarodnu saradnju s najboljim prosperitetom.

Kina je spremna da blisko surađuje s državama duž ovog puta kroz ulaganje zajedničkih napora, međusobne konsultacije i ostvarivanje zajedničkih interesa radi ostvarivanja prosperiteta i razvoja, a sve putem unapređenja koordinacije politika, uvezanosti infrastrukture, nesmetane robne razmjene, finansijske integracije i međuljudske veze svih uključenih strana da bi se stvorila “zajednica zajedničke budućnosti čovječanstva”. Inače, kovanica predsjednika NR Kine Xi Jinpinga – “stvaranje zajednice zajedničke budućnosti čovječanstva” – već je uključena u rezolucije Ujedinjenih nacija.

Forum je izuzetno značajan korak naprijed za Inicijativu koju je kineski predsjednik iznio 2013. inspiriran antičkim “Putem svile” kojim su narodi tri kontitenta, Azije, Afrike i Evrope, trgovali i razmjenjivali dobra, ljude i ideje što je vodilo ka zajedničkom prosperitetu. Predsjednik Kine, države koja prethodne tri i po decenije doživljava društveno-ekonomsku renesansu baziranu na kontinuiranim reformskim potezima i procesima te otvaranjem ka svijetu, snažan je zagovornik globalne saradnje i nuđenja alternative postojećem stanju stvari na svjetskoj pozornici. Otud nije čudno što je nadolazeći BRF predsjednik Xi najavio početkom godine u Davosu, i da su njegove kritičke opservacije o globalnoj ekonomiji i putevima prevazilaženja krize pobrale ne samo pažnju svjetske javnosti nego i odobravanje ekonomskih eksperata.

– Kineske kompanije su investirale više od 50 milijardi dolara u brojne kapitalne projekte u državama “Pojasa i puta”, kreirajući mnogo lokalnih poslova. “Pojas i put” je inicijativa koja potječe iz Kine, ali isporučuje benefite daleko izvan kineskih granica – rekao je predsjednik Xi u Davosu o BRI.

Kao inicijator koncepcije “stvaranja zajednice zajedničke budućnosti čovječanstva” i Inicijative “Pojas i put”, kineski predsjednik Xi Jinping je zagovornik uzajamno korisne saradnje i ostvarivanja zajedničkih interesa, kao izvora pozitivne snage za oblikovanje sistema globalnog upravljanja, koji je ravnopravan, pravičan i balansiran, s opredeljenjem da čini ekonomsku globalizaciju inkluzivnijom i korisnijom za sve strane.

Tri godine nakon pokretanja inicijative, više od sto država i međunarodnih organizacija je pozdravilo BRI i izrazilo želju za učešćem. Među njima je i Bosna i Hercegovina, koju će u Pekingu predstavljati ministar vanjskih poslova Igor Crnadak te ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

U istom se dokumentu naglašava i da je BRI u skladu s ciljevima i namjerama Povelje Ujedinjenih nacija, te da sadrži Pet principa miroljubive koegzistencije: zajedničko poštovanje spram međusobnoh suvereniteta i teritorijalnog integriteta, zajednička neagresija, zajednička posvećenost međusobnom nemiješanju u unutrašnje poslove, jednakost i zajednička korist te miroljubiva koegzistencija.

U brifingu novinarima 25. aprila, ministar vanjskih poslova NR Kine Wang Yi rekao je da će se Forum fokusirati na postizanje rezultata u četiri aspekta. Kao prvo, cilj je postići “više konsenzusa”. Na okruglom stolu, istakao je novinarima šef kineske diplomatije, okupljenim liderima će biti ponuđeno da identificiraju “ciljeve i principe suradnje”. Očekuje se da će Kina pregovarati, dogovoriti te potpisati sporazume s dvadesetak država te isto toliko međunarodnih organizacija.

Drugi aspekt na koji će se fokusirati učesnici Foruma jeste identificiranje pravca saradnje. Sve strane trebaju odrediti bilateralne i multilateralne oblasti saradnje, nacrtati planove saradnje za narednih pet godina ili duže, te kreirati detaljne akcione planove. Procjenjuje se da će relevatni odjeli s kineske strane raditi s odgovarajućim institucijama na drugim stranama u relevantnim državama da bi formulirali oko 20 akcionih planova.

Treći fokus BRF-a se tiče ubrizgavanja dodatne energije za provođenje konkretnih projekata. Svaka zainteresirana strana će dodatno razjasniti i uskladiti ključne projekte saradnje, te pretočiti političku volju lidera u provođenje konkretnih projekata, drugim riječima: provesti dogovor u praktičan rad koji će dovesti do poboljšanja zadovoljenja osnovnih potreba običnih ljudi.

Četvrti fokus koji je novinarima predstavio ministar vanjskih poslova NR Kine Wang Yi tiče se poboljšanja sistemske podrške projektima. Kina će, naime, sa svim zainteresiranim stranama razmotriti uvođenje niza značajnih politika i mjera uključujući kompletiranje i osnaživanje mehanizma finansijske saradnje, konstruiranja sveobuhvatne platforme u znanosti, tehnologiji i zaštiti okoliša kao i drugim poljima te poboljšanje razmjene ljudi i treninga profesionalaca i talenata u svakoj domeni. Relevantne institucije u Kini razmatraju da uvedu dodatne mjere podrške projektima BRI-a.

Državni sekretar u Državnom vijeću – kineskoj centralnoj vladi – Yang Jiechi, inače zadužen za pripremne radove u vezi s BRF-om u nedavnom intervjuu za kineske medije je sumirao Inicijativu “Pojas i put”.

– U prethodne tri godine smo napravili dobar rezultat u različitim aspektima saradnje, dobili pozitivne odgovore te osigurali aktivno učešće. Sada je kritičan trenutak pravljenja sveobuhvatnog progresa. BRF je dobra prilika da sagledamo prethodni progres i napravimo daljnji plan – kazao je Yiechi.

Državni sekretar je podsjetio kako je mnogo važnih ranih uspjeha već polučeno, istakavši da Azijska infrastrukturna investiciona banka (AIIB) i Fond “Puta svile” osiguravaju podršku za finansijsku suradnju.

– BRI ima cilj da promovira zajednički razvoj i saradnju u kojoj će svi biti pobjednici. Kina ne namjerava monopolizirati sve benefite ili uzeti lavovski dio kolača, nego želi s partnerskim državama raditi da bi kolač bio veći te ga onda podijeliti pravično. U tom procesu snaženjem saradnje među partnerima, doprinijet ćemo i međunarodnoj zajednici i promovirati domaće reforme i domaći razvoj – rekao je državni sekretar Yiechi.

Naredne sedmice sve svjetske oči će još jednom biti uprte u Kinu.