Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fotografija Trumpa i May u centru pažnje medija

may trump
Foto: REUTERS/Carlos Barria

Američki predsjednik Donald Trump i britanska premijerka Theresa May sastali su se u Bijeloj kući kako bi obnovili ono što je Trump opisao kao “specijalne odnose” između dvije zemlje, ponovivši podršku odluci Britanije da istupi uz EU.

Ono što je privuklo pažnju medija bio je detalj zabilježen na fotografiji gdje možemo da vidimo Trumpa i May kako se drže za ruke.

Ekspert za govor tijela, Navarro, tvrdi da po držanju državnika može da se zaključi da su oboje bili izuzetno nervozni.

Premijerka May nije uspjela da sakrije osjećaj neprijatnosti i to se manifestovalo putem njene facijalne ekspresije, dok je Tramp bio vidno nervozan što može da se zaključi po načinu na koji je govorio.

Držanje za ruke dok su izlazili iz Ovalnog kabineta na preskonferenciju Navaro objašnjava kao gest Trumpa koji Theresi May pomaže da održi ravnotežu da se ne bi okliznula na nadaleko poznatom klizavom podu hodnika Bijele kuće, piše Daily Mail.

Foto: Associated Press

“Slobodna i nezavisna Britanija je blagoslov za svijet”, istakao je Trump na zajedničkoj konferenciji za novinare po završetku sastanka sa May, prvim stranim liderom sa kojim se sastao nakon inauguracije, prenosi AFP.

Trump je rekao da je, kao biznismen, sa Evropom “veoma teško sarađivao” i da ima “veoma loše iskustvo”, dok je sa Britanijom “glatko sarađivao”, te da zato smatra da će izlazak te zemlje iz EU biti “fantastična stvar za Britaniju”.

May i Trump su poručili da će raditi na jačanju američko-britanskih trgovinskih odnosa, a britanska premijerka je izrazila nadu da će brzo biti postignut trgovinski sporazum s Washingtonom koji će ublažiti efekte Bregzita.

May je dodala da je Trump prihvatio poziv za državnu posjetu Britaniji kasnije ove godine.

Britanska premijera je, takođe, istakla da je Tramp tokom razgovora sa njom izrazio 100-procentnu podršku NATO-u.

Razgovarali su, prema njenim riječima, i o jačanju zajedničke borbe protiv Islamske države, naročito u sajber prostoru.

Osvrnuli su se i na sankcije protiv Rusije, pri čemu je Trump rekao da je prerano govoriti o mogućnosti ukidanja sankcija, dok je May ocijenila da bi sankcije protiv Moskve trebalo da ostanu na snazi dok ne ispoštuje sporazum iz Minska.

Trump je izrazio nadu da će imati “fantastične odnose” sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali je napomenuo da postoji mogućnost i da to ne bude tako, prenosi Reuters.

Inače, Trump se na konferenciji za novinare pojavio sa crvenom kravatom, u boji haljine premijerke May.