Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fracuska vlada pomaže poduzetnicima nakon terorističkih napada

evakuacija pariz

Francuska vlada ponudila je pomoć restoranima, prodavnicama i kulturnim objektima čije je poslovanje pogođeno terorističkim napadima u Parizu 13. novembra. Pojedini izvještaji procjenjuju da bi francuska privreda, koja ionako stagnira, zbog terorističkih napada mogla pretrpjeti štetu od čak dvije milijarde eura.

Poslovni subjekti koji pate od posljedica napada mogu plaćati porez na rate ili dobiti kredit, objavila je Vlada Francuske nakon sastanka kabineta u srijedu. Planirano je osnivanje posebnog fonda za oporavak pozorišta, a iskazana je zabrinutost za poslovanje restorana, malih trgovaca, robnih kuća, hotela i drugih turističkih objekata.

Stephane Le Foll, portparol Vlade, u svojoj izjavi za francuske medije nije mogao potvrditi da je državni trezor procijenio finansijsku štetu nakon napada na dvije milijarde eura, ali je dodao da su možda upravu.

Francuska je jedna od najpoželjnijih svjetskih turističkih destinacija. Nekoliko muzeja je danima bilo zatvoreno nakon terorističkih napada 13. novembra u kojima je ubijeno 130 ljudi.