Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Francuska danas bira između Macrona i Le Pen: Izlaznost do 15 sati 65,3 posto

macron

U Francuskoj su jutros otvorena birališta za drugi krug predsjedničkih izbora u kojem će se građani te zemlje opredjeljivati između centriste Emmanuela Macrona i desničarke Marine Le Pen.

Birališta su na glavnom kopnenom dijelu Francuske otvorena u 8 sati, a u većem dijelu zemlje zatvaraju se u 19 sati. U velikim gradovima glasanje traje do 20 sati.

Pravo glasa ima oko 45,7 miliona birača, a u prvom krugu odaziv je bio 77,77 posto.

Posljednja istraživanja pokazuju kako Macron ima oko 62 posto podrške. Ovaj kandidat, koji je, s pokretom “En Marche”, za godinu u Francuskoj privukao veliku pažnju, u prvom krugu osvojio je 24,01 posto glasova. Najvažnija podrška Macronu stigla je iz dvije najjače političke opcije, Republikanske stranke i Socijalističke partije.

Le Pen je u prvom krugu predsjedničkih izbora osvojila 21,3 posto glasova i nada se podršci birača koji su u prvom krugu podržali kandidata radikalne ljevice Jean-Luca Melenchona, koji je osvojio 19,58 posto glasova.

Nakon što su ankete Centrale odakle se vodila kampanja Melenchona pokazale kako će trećina glasova otići Macronu, poziv Le Pen nije dobio željeni odgovor.

Na sigurnosti tokom izbora angažovano je više od 50.000 pripadnika snaga sigurnosti.

Francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je do 15 sati izlaznost znatno manja u odnosu na posljednje predsjedničke izbore 2012. godine, kada je u istom periodu pravo glasa iskoristilo 71,9 posto birača, dok je 2007. izlaznost iznosila 75,1 posto.

Zvanične rezultate izbora Ustavno vijeće objaviće do 11. maja.

Nakon izbora, oba kandidata će doći u Pariz. Očekuje se da će po rezultatima izlaznih anketa Macron druženje s biračima imati u Louvreu, a Le Pen u Vincennesu.

Izabrani kandidat će do 14. maja preuzeti dužnost od predsjednika Francoisa Hollandea.

Nakon predsjedničkih, Francusku sredinom juna očekuju i parlamentarni izbori.